Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Bohoslovci se rozjeli po diecézi


Datum:

O tom, jak strávili víkend ve farnosti Proseč u Skutče napsal Jan Lukeš.

Bohoslovci se rozjeli po diecézi

K 4. neděli velikonoční patří modlitby za nová duchovní povolání, a tak je dobrým zvykem, že bohoslovci vyjíždějí do farností ve svých diecézích. Ani letos tomu nebylo jinak. Osm bohoslovců, kteří studují v Praze na Katolické teologické fakultě za královéhradeckou diecézi a žijí zde v kněžském semináři se vydali do čtyřech farností naší diecéze o víkendu 9. - 11. května 2014.

Farnost Žamberk, Vysoké Mýto, Proseč u Skutče a Černilov letos přijali nabídku bohoslovců. Bohoslovci navštívili tedy čtyři kněze a jimi spravované farnosti. Seminaristé tak udělali čtyři skupinky po dvou bohoslovcích.

Jan Lukeš a Petr Zadina navštívili farnost Proseč u Skutče. Místní duchovní správce P. Zdeněk Mach je také vikariátním kaplanem pro mládež chrudimského vikariátu, tak toto víkendové setkání začalo již v pátek 9. května s mladými z vikariátu na Hoješíně u Seče u školských sester sv. Františka.

V sobotu byla hlavní náplň dne pracovní brigáda, pomoc sestrám. Dívky plely zahrady, chodníky, pracovaly na zahradě apod. a kluci odjeli s P. Pavlem Jägrem přebírat staré knihy na faru do Bojanova. P. Zdeněk Mach a Jan Lukeš se chopili místních sekacích strojů a sekali trávu u sester kolem kláštera a v sadu.

Neděli 11. května bohoslovci prožili spolu s P. Zdeňkem Machem na čtyřech mších svatých. V 8h v Proseči u Skutče, v 9.30 v Nových Hradech, v 11h v Perálci a ve 14h venku u kapličky v Libecině. Tato mše svatá byla zakončena májovou pobožností. Ač bylo celý den pod mrakem a po poledni začalo pršet, při mši svaté "ani nekáplo". "Po mši jsme se přesunuli domů k jedné rodině, kde jsme se neformálně setkali s farníky. Bylo to velice přijemné." Liboval si bohoslovec Jan Lukeš.

V 16:30 pak ještě čekala bohoslovce beseda s farníky na faře v Proseči u Skutče, které se zúčastnilo více jak 20 lidí.

Tento víkend je vždy posilou a povzbuzením bohoslovců, když mohou poznat kus diecéze a lidi, kněze v ní a vidí službu kněze zblízka.

Fotky najdete zde:

https://www.signaly.cz/fotky/59738

https://www.signaly.cz/fotky/59691


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.