Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hradec prožil Týden otevřených kostelů


Datum:

Noc kostelů se v Hradci Králové protáhla na celý týden. Městská misie nabídla přednášky, filmy i modlitby z Taizé.

Hradec prožil Týden otevřených kostelů

Setkání a vzájemné poznání věřících a nevěřících Hradečáků, i tak by se dal charakterizovat uplynulý evangelizační týden. „Přestože počty návštěvníků na jednotlivých programech zůstaly trochu za očekáváním, ti, kteří se účastnili, se cítili naší nabídkou pozitivně osloveni. Navázala se výborná spolupráce s kinem Biocentrál a prohloubily ekumenické kontakty v rámci města,“ hodnotí organizátor Martin Suchomel.

Týden začal v pondělí odpolední Mší svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Poté se program přesunul do Biocentrálu, kde diváci shlédli blok nazvaný Stopy Boha na YouTube se slovem mediálního odborníka a kněze Libora Všetuly, SDB.    

Úterní projekci filmu Devátý den doplnil besedou s diváky historik a kněz Tomáš Petráček. Silný příběh lucemburského kněze na devět dní propuštěného z koncentračního tábora s úkolem, aby přemluvil ke spolupráci s nacisty svého biskupa, otevřel spoustu otázek. Jaký byl vztah katolické církve k nacistickému režimu, vyhlazování Židů za války či míra kolaborace jednotlivců?  

Přednáška a beseda s biskupem Václavem Malým na téma Solidarita, spravedlnost a evangelium se konala ve středu v kostele Českobratrské církve evangelické a dokázala ho slušně zaplnit. Pražský světící biskup se především věnoval otázce lidských práv a smyslu solidarity mezi jednotlivými náboženstvími. V době, kdy v Evropě roste obliba populistických stran nabízejících zdánlivě jednoduchá řešení a společnost se postupně rozkládá na hluboce znepřátelené tábory, je podle něj otázka solidarity a vzájemné úcty důležitější než kdykoliv předtím.  

Divadlo Víti Marčíka je jméno, které už dopředu nabízí jistotu bohatého a vrstevnatého divadelního zážitku s notnou dávkou komediantství, aniž by sklouzlo k lacinému filozofování. Před kostelem Božského Srdce Páně na Pražském Předměstí zahrál Víťa Marčík kus pro malé i velké diváky Robinson Crusoe. Po něm následoval koncert skupiny Smile Back a pásmo svědectví o křesťanské víře za doprovodu chválové kapely Dry Bones.   

„Nejvíce si cením sobotního programu v kostele Panny Marie. Děkovné modlitby ve stylu Taizé s chvílemi ticha mi přišly jako výborný nápad a podle počtu příchozích zaujal nejen mě,“ svěřuje se Martin Suchomel.

Evangelizaci v neděli uzavřela Zahradní slavnost pro rodiny v klášteře u sester de Notre Dame. 

Fotogalerii z přednášky biskupa Malého naleznete zde.

(Doprovodné foto: Anna Maclová) 


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.