Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Slavnost Těla a Krve Páně


Datum:

V Hradci Králové se hlavní oslava s eucharistickým průvodem přesune na neděli 22. června. Podílet se na ní budou všechny městské farnosti.

Slavnost Těla a Krve Páně

Mše svatá začne v neděli 22. června katedrále Svatého Ducha v 9.30. Bude jí sloužit sídelní biskup Jan Vokál. Po ní se všichni odeberou v eucharistické průvodu po Velkém náměstí ke třem modlitebním zastavením.

První u bočního vchodu do katedrály chystá zdejší farnost. Zazní tu prosby za nová kněžská a řeholní povolání. Zastavení u biskupství připravuje farnost Pražské Předměstí a věřící se budou modlit za diecézi. Následovat bude poslední zastavení u kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde zazní modlitby za rodiny. Konec průvodu se odehraje znovu v katedrále Svatého Ducha. Prosby za mládež a seniory povede farnost Nový Hradec Králové.

Celkový scénář vychází z modlitby za diecézi, která vznikla u příležitosti výročí 350 let od založení diecéze a kterou se věřící po celý rok modlí.

Slavnost vychází z rozvoje úcty ke svátosti oltářní ve 13. století. Papež Urban IV. ji roku 1264 ustanovil pro celou církev. Zavedení svátku zdůvodnil ve své bule Transiturus, kde rozvinul nauku o eucharistii jako oběti i jako hostině. O definitivní rozšíření Slavnosti Těla a Krve Páně se postaral papež Jan XXII. opětovným zveřejněním buly Transiturus v klementinských dekretáliích. 


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.