Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupská rezidence se otevře veřejnosti


Datum:

Hradecké biskupství se zúčastní Dnů evropského kulturního dědictví. Kromě samotné rezidence bude přístupná její zahrada a dále terasy s knihovnou v Novém Adalbertinu.

Biskupská rezidence se otevře veřejnosti

V neděli 14. září budou mít Hradečané ojedinělou příležitost si prohlédnout historické interiéry biskupství. Každou celou hodinu v době od 10 do 14 hodin se vydá menší skupinka zájemců na komentovanou prohlídku. Počet míst na jednotlivých prohlídkách bude omezen, proto organizátoři doporučují s návštěvou příliš neváhat. 

Zcela volně bude přístupná výstava o dějinách hradecké diecéze v galerijních prostorách a biskupská zahrada na terasách vedle schodiště Bono publico.

„Výstava vznikla u příležitosti letošního jubilea diecéze a přibližuje oněch 350 let existence biskupství exponáty, které ve své většině nebyly dosud veřejnosti prezentovány. Z exponátů mohou zhlédnout například osobní věci biskupů nebo soubor restaurovaných precios – kalichů, relikviářů a jiných liturgických nádob z období baroka,“ říká její kurátorka Pavla Laštůvková.

Budova biskupství představuje klasický příklad barokního paláce a vedle sousedního domu U Špuláků, bývalé jezuitské koleje – dnes Nového Adalbertina a kostela Panny Marie jednoznačnou dominantu jižní části hradeckého náměstí. Stavbu zahájil pátý královéhradecký biskup Tobiáš Jan Becker v roce 1707, kdy během tří let vzniklo severní křídlo rezidence s kaplí sv. Karla Boromejského. Autor první stavební etapy není znám. Zadní křídlo rezidence nechal vystavět biskup Jan Adam Vratislav z Mitrovic podle plánů architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. V roce 1777 prošla rezidence výraznou přestavbou a získala podobu, kterou má s nepatrnými změnami dodnes.

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí, která se těší stále většímu zájmu majitelů památek i veřejnosti.

(lb)

Biskupská rezidence (Velké náměstí 35, Hradec Králové), otevřeno 10–15 hodin (prohlídky s omezeným počtem návštěvníků vždy po hodině v 10, 11, 12, 13 a 14 hodin)

Výstava o dějinách diecéze „350 let Biskupství královéhradeckého Zapomenuté poklady z církevních sbírek 1664–2014“ (otevřeno 10–15 hodin)

Volně přístupná zahrada rezidence a terasy u knihovny Nového Adalbertina (otevřeno 10–15 hodin)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.