Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Šest jáhnů přijme v katedrále svěcení


Datum:

V sobotu 20. září přijme z rukou biskupa Josefa Kajneka svěcení šest trvalých jáhnů. Slavnost začíná v katedrále Svatého Ducha v 9.30 hodin.

Šest jáhnů přijme v katedrále svěcení

Svěcením se završí tříletý formační kurz pro trvalé jáhny, který již potřetí pořádala Královéhradecká diecéze. Celkem bude vysvěceno třináct kandidátů trvalého jáhenství. V katedrále přijmou jáhenské svěcení Jan Hojda, Michal Hrnčiarik, Milan Novotný, Pavel Starý, Miroslav Wajsar a Jan Zetek. Všichni se uplatní v kategoriální pastoraci, tedy ve službě určité skupině věřících.

Další jáhenská svěcení – tentokrát s ustanovením pro službu farnosti – se budou konat v Proseči 21. září v 10.00 hodin, v Trutnově 27. září v 10.00 hodin a konečně v Krouně 5. října v 9.30 hodin. V Proseči přijme svěcení Josef Roušar, v Trutnově Josef Čížek, Antonín Fajstavr a Michal Nesvadba, a v Krouně Petr Vtípil. Již v neděli 14. září přijali v Havlíčkově Brodě svěcení Jiří Kadlec a Petr Trefil.  

Civilista i služebník církve

Praxi trvalého jáhenství, které bylo součástí církevního života prvních staletí, připomněl a zavedl Druhý vatikánský koncil. Konstituce Lumen Gentium se snaží znovu oživit představu a život prvotních církví, kde je hlavním představitelem místní biskup mající své pomocníky – své dvě ruce – kněze a jáhny. Kněží jsou pastýři místní církve a jsou přímí zástupci biskupa ve věcech duchovních. Jáhni směřují více k lidu a věnují se charitativní službě a praktické pomoci kněžím.

„V jáhenském povolání se otvírá velká perspektiva pro církev současnosti. Trvalý jáhen je usazený v civilním a rodinném životě, zná z vlastní zkušenosti každodenní realitu. Zároveň je služebníkem církve, který svou službou a životem posvěcuje širokou oblast života rodinného, profesního a církevního,“ říká delegát pro trvalé jáhny P. Jiří Heblt. (lb)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.