Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svátek sv. Václava: Národní pouť do Staré Boleslavi i koncert v Hradci Králové


Datum:

Slavnostní bohoslužba s českými a moravskými biskupy začíná v neděli 28. září v 10 hodin na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi.

Svátek sv. Václava: Národní pouť do Staré Boleslavi i koncert v Hradci Králové

Národní svatováclavská pouť se koná v neděli 28. září ve Staré Boleslavi již podvanácté. Poutní bohoslužbu bude od 10 hodin na Mariánském náměstí sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Kázání pronese pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP.

Součástí bohoslužby bude obřad korunovace Palladia země české. Reliéf Madony s dítětem korunuje apoštolský nuncius Giuseppe Leanza. Na pouť přijedou také oba hradečtí biskupové Jan Vokál a Josef Kajnek. 

Ve 13 hodin začne na Mariánském náměstí hudební a divadelní program. Přímo v chrámu Nanebevzetí Panny Marie zazní od 16 hodin Oratorium Svatá Ludmila (op. 71, B 144) Antonína Dvořáka v podání orchestru, sólistů a sboru Divadla F. X. Šaldy Liberec, Severočeského filharmonického sboru Česká Lípa – Liberec, Cantores Gradecenses a sborů Václav a Bojan Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Koncert se uskuteční za podpory Ministerstva kultury České republiky.

„Svatou Ludmilu jsme nastudovali v minulém roce a uvedli jí v Liberci, Hejnicích a letos v Hradci Králové. Každé nové uvedení se vyznačuje větší zralostí interpretace, kdy účinkující svým vysokým zaujetím vytváří pro posluchače jedinečné okamžiky znění díla, vedoucí k maximálnímu prožitku a společně tak všichni přítomní spoluutváří neopakovatelnou atmosféru koncertu. Z dramaturgického a ideového hlediska se jedná o vrcholné dílo Antonína Dvořáka v minulosti téměř neuváděné a tím v českém prostředí téměř neznámé. Naším záměrem a úkolem zároveň je seznámit s tímto podstatným dílem katolické kultury co nejširší českou veřejnost a přinést tak co největšímu počtu posluchačů základní informace o vzniku křesťanství v našem národě hudební cestou. Svatováclavskou a svatoludmilskou Starou Boleslav považuji za ideální lokaci interpretace tohoto díla a děkuji organizátorům v čele s Milanem Novákem a kanovníkem Michalem Procházkou za výbornou spolupráci v přípravě, a dále velmi děkuji kardinálu Dominiku Dukovi a ministru kultury Danielu Hermanovi za vysokou podporu uvedení oratoria,“ řekl dirigent koncertu Josef Zadina.

Národní svatováclavská pouť bude již tradičně zakončena ve 20.30 hodin ohňovým průvodem a ohňostrojem. Bohoslužbu vysílá v přímém přenosu České televize a Českého rozhlasu.

V hradecké diecézi si národního patrona zvláště připomenou ve farnostech, jejichž kostel nese zasvěcení sv. Václavu. Z větších farností se především jedná o Dobrušku, Lanškroun, Letohrad, Rosice, Světlou nad Sázavou či Žamberk.

Biskupství královéhradecké pořádá v Den české státnosti Svatováclavský koncert. Vystoupí na něm Dechový orchestr města Hradec Králové pod vedením dirigenta Ladislava Tyrnera. Od 14 hodin hudebníci zahrají na nádvoří Nového Adalbertina na Velkém náměstí skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Franze Schuberta, Václava Vačkáře, Karla Vacka, Josefa Maršíka a Františka Kmocha.

Další koncert se uskuteční ve Stěžerách nedaleko Hradce Králové v neděli od 18 hodin v kostele sv. Marka. Představí se na něm Pardubický komorní orchestr, sólistka na varhany Radka Zdvihalová a kytarový komorní soubor Quintteto con mandolino Praha. Na programu jsou především duchovní skladby českých skladatelů. Na závěr zazní společný zpěv Svatováclavského chorálu. Koncert je součástí cyklu 24. Národního festivalu neprofesionální komorní a symfonické hudby. (lb)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.