Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme vám nabídku vysílání Radia Proglas pro týden od 1. do 7. prosince.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V Barvínku si představíme internetový projekt Sekce pro mládež České biskupské konference Signaly.cz. S jeho koordinátorem Václavem Vackem se budeme bavit o celé filosofii tohoto komunitního webu a také obecně o nebezpečích a překvapeních, která na nás číhají na internetu. Poslouchejte v úterý 2. prosince v 16.00 (do 16.55).

V úterý 2. prosince ve 22.00 (do 22.25) navštívíme v pořadu z cyklu studio Radim: U: Slatinice – konkrétně léčebné lázně a kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Na přelomu 18. a 19. století jako vedlejší produkt hospodářské krize v českých zemích doslova rozkvetl nový výtvarný obor. Sklářům a lidovým malířům se postupně podařilo oslovit široké vrstvy obyvatelstva – především však ty nejchudší – obrázky zhotovené technikou malby na skle. K jejich nejčastějším námětům patřily výjevy ze života Ježíše Krista, Panny Marie a řady světců. Adventní Folklorní okénko otevře ve středu 3. prosince od 16.55 (do 17.55) jeho autor Zdeněk Vejvoda.

Jméno Jožka Ištvánek je pojmem mezi hudebníky a kapelami celého Slovácka a nejen tam. V pořadu Hrajte, kapely! se ve čtvrtek 4. prosince seznámíte s životem i prací tohoto vynikajícího hudebního pedagoga, jenž vychoval několik generací skvělých muzikantů. Pořad Václava Kováře uvádíme u příležitosti sedmdesátých narozenin Jožky Ištvánka. Zachytíte v 16.55 (do 17.55).

Dva roky po kolekci postních písní Šel přes potok Cedron k hoře natočila skupina Oboroh album věnované dalšímu liturgickému období, a sice adventu. CD se jmenuje Znovu poprvé a obsahuje jak autorské skladby kapelníka Slávka Klecandra, tak úpravy písní ze středověkých i novějších kancionálů. Ve čtvrtek 4. prosince vám v Jak se vám líbí v 19.15 (do 20.00) nabídneme rozhovor se Slávkem Klecandrem. Reprízujeme v sobotu 6. prosince v 15.00 (do 15.45).

Zákon o tak zvaných Církevních restitucích byl schválen. Ale co se děje dál? Je církvím majetek vracen? Proběhlo nějaké finanční odškodnění? Poslechněte si rozhovor s generálním vikářem diecéze ostravsko-opavské Mons. Martinem Davidem ve čtvrtek 4. prosince ve 22.00 (do 22.25).

Kulturní Osmičky - to jsou akce, které přinášejí kvalitní kulturní program a rodí se převážně z křesťanského prostředí. S organizátorkou Renatou Molovou se v magazínu Živě z Prahy seznámíme v pátek 5. prosince od 9.30 (do 10.30). Sama nám dá nahlédnout, co všechno pořádání takového cyklu obnáší.

Pořad Všimli jsme si v pátek 5. prosince budeme věnovat zahájení Roku zasvěceného života. Naladíte v 16.00 (do 16.45).

Oktáva v pátek 5. prosince bude již tradičně věnována předvánoční soutěži. Jako každý rok vás vyzkoušíme, jak znáte vážnou hudbu. Letos se zaměříme na Rok české hudby. Soutěžit můžete v 16.55 (do 17.25).

V adventních relacích Dotýkání světla se zamýšlíme nad Božím (po)voláním člověka. Bůh povolal člověka k životu. Jenže člověk zhřešil a musel z ráje, od Boží blízkosti, odejít pryč. Od té chvíle volá Bůh člověka zpět a dělá vše pro to, aby to také člověk dokázal. Proto daroval Abramovi veliký dar – víru. S hostem pořadu Stanislavem Pacnerem se budeme snažit lépe porozumět biblickému vyprávění, které nám Abramovo přijetí Hospodina jako jediného Boha přibližuje. Zachytíte v pátek 5. prosince ve 22.00 (do 22.25).

K dobrému odpočinku patří dobrý spánek. Kdysi před mnoha lety se stalo něco, co nám dává klidné spaní. Co si připomínáme adventem a Vánocemi? Uslyšíte v pořadu TWR Na sobotní frekvenci Proglasu v sobotu 6. prosince od 8.00 (do 9.00). Hostem ve studiu je Jiří Procházka ze sboru Bratrské jednoty baptistů.

Michal Vidura je od dětství upoután na invalidní vozík. Má spinální svalovou atrofii, nevyléčitelnou nemoc, při níž dochází k úbytku svalstva a postupné nemožnosti ovládat tělo. Se svou manželkou Anetou se poznali při sjíždění Vltavy a dá se říct, že mu tehdy zachránila život. Nyní čekají miminko. Jak se jejich vztah vyvíjel? A v čem se liší od zdravých párů? Jak vnímají Michalovu nemoc, která nevyhnutelně skončí smrtí, a jak je jako manžele vnímá jejich okolí? Dozvíte se v dokumentu z cyklu Mezi slovy v sobotu 6. prosince ve 22.10. (do 23.10).

V neděli 7. prosince ve 14.00 (do 14.30) uslyšíte dvě pohádky z pera Jiřiny Salaquardové. Budou o tom, jak šel Petr do služby a jak Fanynka vyzrála nad raracha.

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 2. prosince v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu; pokud byste se bohoslužby chtěli také zúčastnit osobně, rádi vás v brněnské redakci Proglasu na Barvičově ulici přivítáme – je zapotřebí být na místě nejpozději v 17.45; ve středu 3. prosince v 6.25 mši svatou ze studia Proglasu se zpěvem rorátů, starých českých adventních zpěvů; ve čtvrtek 4. prosince v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v pátek 5. prosince v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v neděli 7. prosince v 9.00 mši svatou z kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni; v pondělí 8. prosince v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu na poděkování za vstup do dvacátého roku vysílání této stanice.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.