Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jan Vokál: Jste znamením, které provokuje ke vzdoru


Datum:

Svátek Uvedení Páně do chrámu patřil v Hradci Králové řeholníkům a řeholnicím. Při mši svaté jim kázal biskup Jan Vokál.

Jan Vokál: Jste znamením, které provokuje ke vzdoru

Bohu zasvěcení řeholníci a řeholnice se v den svátku Uvedení Páně do chrámu sešli na tradičním setkání v Hradci Králové. Ještě v biskupské rezidenci požehnal královéhradecký biskup Jan Vokál svíce a následně se liturgický průvod vydal za vydatného sněžení do katedrály Svatého Ducha. 

Bohoslužbu v katedrále sloužil biskup Jan Vokál. Při svém kázání pro řeholníky poukázal na to, že tak jako Panna Maria i oni přijímají konfliktní reakci světa. Svým životem se pro svět stávají „znamením, které provokuje ke vzdoru.“ Tento vzdor pak u lidí nejčastěji pramení z nespokojenosti s vlastním životem a touhy po pravdivých hodnotách, které právě řeholníci „žijí, nesou a reprezentují.“ I v souvislosti s nedávnými událostmi upozornil dále biskup na nutnost „připomínat a zjevovat před světem autentickou Boží vůli, žít podle ní bez kompromisů a ohledů na pravidla a tendence moderní doby.“  Tvrdší odsuzování selhání zasvěcených osob a kněží je pak podle slov biskupa způsob, jak svět nepřímo žádá, aby tito lidé žili lépe a aby „pro svět dál zůstávali znamením, které svět potřebuje.“

Po mši svaté se účastníci setkání potkali ve výstavní síni biskupské rezidence na přednáškovém cyklu. Po úvodním slovech biskupa Vokála vyslechli tři přednášky. V té hlavní se P. Augustin Slaninka CM věnoval Budování pravého ekosystému v řeholní komunitě. Následně pohovořil Stanislav Hykyš o aktuálních informacích z přípravy blahořečení P. Josefa Toufara a sestra Zdislava Nosková OSF poreferovala o procesu svatořečení sestry Elišky Pretschnerové OSF. "Obsahem přednášek jsem byl mile překvapen. Zejména mne zaujaly zasvěcené podrobnosti o exhumaci P. Toufara," svěřil se s dojmy Martin Weisbauer, laik ze Sekulárního řádu sv. Františka.

Sešlost zakončili řeholníci a řeholnice společnou Modlitbou uprostřed dne, Andělem Páně a následným obědem. (peš, ht)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.