Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

NEK 2015: Únorové téma je společenství


Datum:

Únor je v pořadí druhým měsícem přípravy na letošní Národní eucharistický kongres. Tématem je Eucharistie a společenství.

NEK 2015: Únorové téma je společenství

Národní eucharistický kongres (NEK). Takové je hlavní téma letošního roku pro všechny české a moravské diecéze. Ústřední motto akce zní: Eucharistie – smlouva nová a věčná. NEK má obnovit a posílit eucharistickou úctu. Jednotlivé farnosti se na něj připravují od ledna do června, NEK pak vyvrcholí ve dnech 15. – 17. října 2015 v Brně.
V pořadí druhým měsícem přípravy je únor. Tématem je Eucharistie a společenství. „Na společenství vycházející z Eucharistie lze nahlížet ze dvou úhlů. Na prvním místě jde o společenství s Bohem, kterým sám je společenstvím v Trojici, na druhém místě se jedná o společenství mezi věřícími, jež ze společenství s Bohem vychází,“ uvádějí v úvodu k únorovému tématu autoři brožury, která slouží jako pomyslný průvodce šestiměsíční přípravou, a dodávají, že příznačné je také označení Eucharistie jako „communio“. „Eucharistie je slavena ve společenství a zároveň společenství utváří. Druhý vatikánský koncil připomíná, že církev stále žije a roste z Eucharistie.“

Tvorba společenství 
Podrobné podněty pro pastorační aktivity ve farnostech pro měsíc únor připravila pražská arcidiecéze. Pro děti je nejlepším místem pro katechezi kostel nebo kaple. „Cílem je, aby děti pochopily, že Ježíš je přítomen v kostele pod způsobou chleba, my k němu přicházíme s ostatními lidmi a všichni společně tvoříme společenství,“ popisují autoři podnětů pro děti. V případě katecheze mládeže jde o to postupnými kroky vést mladé lidi od toho, co je jim přirozeně blízké (společenství) k tomu, aby postupně získali odstup, a tak nahlédli skutečné principy, na kterých společenství církve stojí. „Nejprve skupině zadáme, aby z dřevěných kostek vybudovala město a neopomněla nic důležitého. Na stavbu jim dejme dvacet minut,“ zní první pokyn. Po postavení města by mládež měla diskutovat nad tím, zda v něm něco nechybí. Ano, jsou to lidé, kteří v něm chybí. Otázka pak zní, co by mělo lidi spojovat a utvářet z nich opravdové společenství.
Obdobně jsou koncipovány i katechetické materiály pro dospělé a rodinu, která je často označovaná jako domácí církev. „Vždycky máme možnost dát Bohu prostor ve svém osobním životě a rozvíjet tento prostor i v životě své rodiny. Rodina, která opravdu žije s Bohem, to je silné svědectví pro okolní svět,“ uvádějí autoři materiálů a dodávají, že taková rodina je opravdovým společenstvím.
Veškeré informace o NEK 2015 naleznete na webových stránkách www.nek2015.cz. (peš)

Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.