Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme vám tipy z vysílání Radia Proglas pro týden od 9. do 15. února.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Tip Proglasu. V rámci Národního týdne manželství, který začal v neděli 8. února a potrvá až do následující neděle 15. února, nabízíme na každý den až do soboty (14. února) jedno zamyšlení. Myšlenku na den vybíráme vždy z knihy O šťastném manželství, jejíž autor Jaro Křivohlavý nedávno, 27. prosince uplynulého roku zemřel. Chceme tak připomenout i vyzdvihnout osobnost známého psychologa a aktivního člena Českobratrské církve evangelické, který až do svých posledních dnů žil šťastně v manželství, rodině, zaměstnání i církvi. Všechny Myšlenky v době Národního týdne manželství, jehož mottem letos je Šťastně až do konce, vybírala a připravuje ve spolupráci s Michaelou Kadlecovou z českobudějovického rodinného centra Emanuel redaktorka jihočeského studia Jan Neumann Jitka Skřičková. Čte Petr Kronika.

Ve třetím dílu vzdělávacího cyklu O katechezi od Adama si s doktorem Davidem Boumou všimneme, jak Bůh působí v lidských dějinách formou Zjevení. Objasníme si základní pojem celé naší víry i tohoto cyklu. Představíme si Zjevení jako informační a spásnou akci vrcholící v dějinách v osobě Ježíše Krista. Poslouchejte v pondělí 9. února od 16.00 (do 16.25).

Slovenská šansoniérka s nezaměnitelným hlasem Szidi Tobias nazvala své nové album po své matce - Jolanka. Spolupracuje na něm se svými dvorními autory, skladatelem Milanem Vyskočánim a se svým mužem Peterem Lipovským coby textařem. Jedním textem se na albu podílel také Milan Lasica a k jedné písni si slova v maďarštině napsala zpěvačka sama. Rozhovor se Szidi Tobias uvedeme v rámci Jak se vám líbí v pondělí 9. února od 19.15 (do 20.00).

Říká se, že Svatá země je pro poutníky pátým evangeliem. Byli jste už v Izraeli, navštívil jej někdo z vašich blízkých nebo se na pouť chystáte?  Jaký je váš vztah k této zemi? Na vaše názory a zkušenosti se těší Marie Blažková v pondělí 9. února od 22.30 (do 23.30) v Noční lince.

Poradna pro ženy a dívky v tísni Aqua Vitae - Živá voda nabízí pomoc i telefonickou formou. Kromě pomoci ženám v tísnivé situaci spojené s těhotenstvím se také věnují ženám, jejich těhotenství předčasně skončilo a potýkají se s psychickými následky. O tom, co je postabortivní syndrom a jak se dá zvládnout, budou hovořit v Kafemlýnku v úterý 10. února od 9.30 (do 10.30) Zdenka Rybová a Renata Válková.

Mariánské poutní místo ve Filipově patří k nejmladším v litoměřické diecézi. Dne 13. ledna 1866 se ve čtyři hodiny ráno těžce nemocné tkadleně Magdaleně Kade zjevila při modlitbě Panna Maria a přislíbila jí uzdravení. Ráno Magdalena opravdu vstala a začala pracovat zbavená svého trápení. Letos v lednu jsme vstoupili do jubilejního roku 150. výročí zjevení Panny Marie. Pořad litoměřického studia, v jehož rámci vás do Filipova pozve redaktorka Vlasta Klekerová, naladíte v úterý 10. února ve 22.00 (do 22.25). 

Ve středu 11. února vám od 16.55 (do 17.55) v čase Folklorního okénka nabídneme k poslechu pořad slovenského radia Lumen. Jeho autorka Alžbeta Lukáčová představí muzikantský rod Pokošovců - mimořádné horehronské kapely prostřednictvím jejich nového hudebního nosiče Ludová hudba Pokošovci. Hostem pořadu je etnografka Jana Ambrózová.

V pořadu Hrajte, kapely! pro vás ve čtvrtek 12. února hrajeme na vaše přání. Můžete si přát písničky k narozeninám nebo jen tak pro radost v podání vaší oblíbené dechovky. Navštivte naše webové stránky, kde naleznete malý formulář. Na slyšenou se v 16.55 (do 17.55) těší redaktorka Kateřina Kovaříková.

Místa zvláštní - tak se jmenuje web malířky a fotografky Heleny Kalendové, který vás zavede na zvláštní místa nejen u nás, ale i v zahraničí. O jejím putování po poutních místech, místech kontemplace a krásných zahradách bude pořad pražského studia ve čtvrtek 12. února ve 22.00 (do 22.25). 

V relaci Živě z Prahy Živě z Prahy si v pátek 13. února představíme Křesťanské gymnázium v Praze a především zdejší netradiční výuku angličtiny. Studenti pod vedením svých učitelů připravují již několik let divadelní představení v angličtině. Zájemci mohli shlédnout například hru Romeo a Julie nebo Sen noci svatojánské. Hosty našeho pořadu bude učitelka angličtiny Zuzana Procházková se svými studenty. Poslouchejte od 9.30 (do 10.30).

Vedoucí a někteří členové souboru staré hudby Cantus Firmus z Českých Budějovic zavítají do studia Jan Neumann, aby před mikrofonem řekli, na jakou hudbu se specializují a co je vede k tomu, aby se jí věnovali. Záznam rozhovoru i s jejich hrou na Proglasu naladíte v cyklu Oktáva v pátek 13. února v 16.55 (do 17.25). Opakujeme ve středu 18. února krátce po půlnoci v 00.05 (do 00.35). Otázky klade a záznam zprostředkuje redaktor Petr Kronika.

Pořad z cyklu Dotýkání světla pokračuje druhým dílem svědectví o životě Marie Teresy a Ruggera Badanových, rodičů blahoslavené Chiary, která ve svých devatenácti letech podlehla zhoubné nemoci a byla prohlášena za blahoslavenou. Poslouchejte v pátek 13. února od 22.00 (do 22.25). 

Komerčně zaměřené ceny Anděl před několika lety doplnila dvě nová hudební ocenění – ceny české hudební kritiky Apollo a nezávislé ceny Vinyla. Letos proběhl jejich čtvrtý ročník. O tom, co ceny na scénu přinášejí, bude hovořit a s aktuálními výsledky vás seznámí Milan Tesař v pořadu Slyšte, lidé! v sobotu 14. února od 19.15 (do 20.15).

Další díl cyklu o cestě chleba na náš stůl zachycuje relace Mezi slovy v sobotu 14. února ve 22.10 (do 23.10). Budeme hovořit s pekařem, který proměňuje obilí - práci zemědělce - v životodárnou potravinu. Na slyšenou se těší Luděk Strašák.

Novou knihu z produkce nakladatelství Paulínky Viděno jinak představí Anna Mátiková v Knihovničce v neděli 15. února ve 13.20 (do 13.30).

Rozhovor s Pavlem Pavlíkem, který byl pokřtěný teprve ve svých třiatřiceti letech, uvedeme v relaci Křesťan a svět v neděli 15. února. Naladíte od 17.00 (do 17.30). 

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 10. února v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu;ve čtvrtek 12. února v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v pátek 13. února v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 15. února v 9.00 poprvé mši svatou z chrámu Panny Marie Sněžné v Praze, odkud budeme nově přenosy bohoslužeb nadále zařazovat každý čtvrtek v měsíci.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.