Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Od války nezvonili. Teď dostali darem zvony


Datum:

Počet zvonů v královéhradecké diecézi se zvýšil o dva. Přibyly netradičním způsobem. Dvěma farnostem je věnovala farnost Dobrá z Ostravsko-opavské diecéze.

Od války nezvonili. Teď dostali darem zvony

 
Příběh o darování zvonů z kostela sv. Jiří v Dobré se začal psát v loňském roce. Doberští farníci se rozhodli, že si místo tří ocelových zvonů, ulitých ve Vítkovicích krátce po první světové válce, pořídí zvony nové. Co však s těmi starými? "Napadlo nás, že je darujeme a učinili jsme nabídku. Nakonec se ozvala jedna farnost z litoměřické a dvě farnosti z královéhradecké diecéze," popisuje doberský farář Bohumil Vícha.
Oněmi dvěma farnostmi z "východočeské" diecéze jsou Dobruška a Horní Roveň. "Ve věži našeho kostela visí dva malé umíráčky. Za druhé světové války byly zrekvírovány tři nádherné velké zvony a od té doby se v našem městě nezvoní," říká dobrušský děkan Augustin Slaninka a dodává, že na nové zvony farnost peníze nemá. Z Dobré si proto osobně přivezl nejmenší zvon, vážící sto sedmdesát pět kilogramů. "Věřím, že se nám zvon podaří v brzké době zavěsit," dodává Slaninka.
Podobně je na tom hornoroveňská farnost. Její duchovní správce Jakub Polívka si z Dobré přivezl prostřední zvon, vážící tři stovky kilogramů. Nebude ale zvonit ve zvonici u farního kostela, leč poputuje do filiálního kostela sv. apoštolů Petra a Pavla do Komárova. "Z něho za druhé války rekviziční komise odvezla dva zvony. Abychom mohli náš nový zvon zavěsit, čekají nás úpravy ve věži a budeme rádi, když se zvon rozezní o pouti," uvádí Polívka s tím, že i on si pro zvon zajel osobně. "Kamioňáci si ze mne dělali legraci, že si vezu ozdobu na stromeček, protože jsme pro zvon jeli těsně před vánočními svátky," směje se administrátor Polívka. (peš)

Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.