Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Začíná půst. Biskup Jan Vokál udělí popelec


Datum:

Je Popeleční středa, kterou začíná čtyřicetidenní postní doba jako příprava na Velikonoce. Biskup Jan Vokál dnes věřící označí popelem.

Začíná půst. Biskup Jan Vokál udělí popelec

Masopust skončil. Odezněl výskot maškarádů, ty tam jsou taneční reje a bujaré veselí. Je Popeleční středa a začíná postní doba, doba usebrání a vnitřní přípravy na velikonoční svátky.

"Čtyřicetidenní postní doba, která dnes začíná, je zejména časem konverze. Cestou k ní je především modlitba, ztišení, zkoumání vlastního svědomí, lítost, prosby za odpuštění. Není to období smutku, ale naopak intenzivnějšího setkání s Pánem. Kéž nás těchto šest týdnů očistí a připraví na slavení Velikonoc," říká královéhradecký biskup Jan Vokál.

"Pamatuj, že jsi prach a v prach se obrátíš," nebo "Čiň pokání a věř evangeliu," uslyší dnes o Popeleční středě věřící od kněží při označování popelem. Znamení kříže na čelo, popelec, církev uděluje již od konce 11. století. Jeho přijetí je znamením kajícnosti a vyjádření snahy člověka vyznat před Bohem své hříchy a nepravosti a zároveň vůle vnitřně se obrátit s nadějí na boží odpuštění. Popel, který je symbolem nicotnosti, se získává spálením ratolestí posvěcených v minulém roce na Květnou neděli.

Bohoslužbu, spojenou s udělováním popelce, královéhradecký biskup Jan Vokál odslouží v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové dnes v 18.30 hodin. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.