Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Co poslouchat na Radiu Proglas


Datum:

Přinášíme vám přehled vysílání od 23. února do 1. března.

Co poslouchat na Radiu Proglas

Obsah slova kérygma, Nový zákon jako základní přístupová cesta ke Kristu nebo apokryfní evangelia – to vše nás bude zajímat v další části cyklu O katechezi od Adama. V pondělí 23. února si také osvětlíme, jak se liší Zmrtvýchvstání Ježíše Krista od jiných vzkříšení a zjistíme, zda je nebo není učení církve doktrínou. Poslouchejte od 16.00 (do 16.25).

Paul Colman je křesťanský zpěvák, který se narodil v Londýně, vyrůstal v Austrálii a poté se přestěhoval do USA. Zavítal také k nám na festival United, kde s ním Luděk Strašák natočil rozhovor. Zařazujeme v rámci pořadu Jak se vám líbí v pondělí 23. února v 19.15 (do 20.00).

Malířka, osobní asistentka tělesně postižených i učitelka výtvarné výchovy – všechna tato povolání si vyzkoušela mladá brněnská výtvarnice Jana Sedláčková. O tom, proč ráda pracuje se zelenou a modrou barvou, o svém aktuálním projektu Květy času nebo o tom, jak asistuje své kamarádce kvadruplegičce při malování pusou, uslyšíte v pořadu brněnského studia v pondělí 23. února ve 22.00 (do 22.25).

Jaké místo má pro Vás odříkání v postní době? Je to náročná duchovně - sportovní disciplína? Je to jakýsi snesitelný křesťanský folklór - anebo je to ještě jinak? A kdy Vás tzv. „půst újmy“ opravdu zabolel a co z toho vzešlo? Na tato a podobná témata můžete hovořit v Noční lince s Igorem Dostálkem v pondělí 23. února od 22.30 (do 23.30).

S otcem Tomášem Cyrilem Havlem budeme v úterý 24. února v Kafemlýnku hovořit o tom, jak spojit modlitbu, duchovní život a úctu k nejsvětější svátosti s cestou za nákupy, do školky, od pračky k žehličce. Povolání k mateřství má svoje dary, jen je objevit! Poslouchejte od 9.30 (do 10.30).

V magazínu Barvínku si v úterý 24. února představíme nové album Kašpárka v rohlíku, seznámíme se s jednou novou knížkou a deskovou hrou a také navštívíme Sedlec u Kutné Hory a jeho známou katedrálu. Poslouchejte od 16.00 (do 16.55).

Vladimír Neškudla se již mnoho let angažuje v organizaci NET FOR GOD. Jak činnost tohoto hnutí souvisí s komunitou Chemin Neuf, co je jejím smyslem a čím oslovuje nejen věřící lidi? Uslyšíte v pořadu královéhradeckého studia redaktora Martina Weisbauera. Vysíláme v úterý 24. února ve 22.00 (do 22.25).

Ve středu 25. února nabízíme ve Folklorním okénku k poslechu záznam koncertu Hudba pravdy aneb setkání s láskou, vírou i nebem, který byl uveden v rámci Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2012. Jeho autor, Jan Rokyta mladší, získal hlavní cenu festivalu za duchovní náplň a bohatý umělecký přínos. Naladíte od 16.55 (do 17.55).

Mají ženy místo v katolické teologii? Co je jejich motivací ke studiu teologie? Jaké jsou a byly ženy teoložky očima Prokopa Brože, děkana Katolické teologické fakulty Karlovy univerzity, a prof. Karla Skalického z Teologické fakulty Jihočeské univerzity? Dozvíte se ve čtvrtek 26. února ve 22.00 (do 22.25).

V magazínu Živě z Prahy vám v pátek 27. února nabídneme rozhovor s dokumentaristkou a kameramankou TV Noe Monikou Höferovou. Hovořit budeme o jejích zkušenostech, které si přivezla z argentinského města Rosario, kde v místní farnosti prožila celý minulý rok. Zachytíte od 9.30 (do 10.30).

Pořad Všimli jsme si v pátek 27. února věnujeme 65. výročí mučednické smrti P. Josefa Toufara. Jak se tento kněz zapsal do naší historické paměti? Poslouchejte v 16.00 (do 16.45).

Oktáva přinese v pátek 27. února rozhovor s Vojtěchem Semerádem, umělecký vedoucím vokálního komorního souboru Cappella Mariana. Soubor se zaměřuje na interpretaci středověkého vícehlasu, renesanční polyfonie a vokálních děl raného baroka. Uslyšíte také ukázky z jejich nového CD Praga Magna!, které obsahuje méně známá díla renesanční polyfonie z rudolfínské Prahy. Poslouchejte v 16.55 (do 17.25).

Ježíš učil, komu je blaze a komu je běda. Pokud vezmeme jeho slova vážně, nezůstanou blahoslavenství jen příjemným slovem pro chudáka, ale stanou se i tvrdým slovem soudu pro každého z nás. Nakolik však obstojí lidský život Ježíše před těmito pravidly? Poslechněte si druhý díl postního cyklu Pojď za mnou! v pátek 27. února. Naladíte v rámci relace Dotýkání světla od 22.00 (do 22.25).

Hostem pořadu redakce TWR Na sobotní frekvenci Proglasu bude 28. února Mojmír Kallus, předseda Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém. Tématem rozhovoru bude islámský stát a otazníky, které jeho existence a projevy vyvolávají v občanech západního světa, tedy i v nás. Co to vlastně je za úkaz? Je vůbec na místě mluvit v souvislosti s islámským státem o islámu? Kdo na jeho aktivity nejvíc doplácí a proč? Poslouchejte od 8.00 (do 9.00).

Edwardsův syndrom je genetické onemocnění. Jedná se o neléčitelnou vrozenou vadu, která vzniká při chybném rozdělení buněk. Většina dětí s touto diagnózou nepřežije porod, případně první rok života. Juliánka Sladkowská, která v roce 2014 oslavila sedmé narozeniny, se ráda směje, ráda pozoruje své sestřičky, když si hrají, a ráda se přitulí ke svému tatínkovi. Kvůli své nemoci má ale například vážné srdeční potíže a v psychomotorickém vývoji je na úrovni zhruba ročního dítěte. O tom, jaké starosti i radosti péči o ni provázejí, budou v dalším dílu cyklu Mezi slovy hovořit její rodiče. Naladíte v sobotu 28. února ve 22.10 (do 23.10).

V Knihovničce Proglasu vás v neděli 1. března ve 13.20 (do 13.30) seznámíme s knihou Petera Kreefta Tolkienovo vidění svět.

Křesťanem se stane člověk teprve tehdy, když v něm víra vzbudí opravdovou důvěru v milujícího Boha, který se nám dal poznat ve svém jednorozeném synu Ježíši Kristu. Také o tom je další část životního příběhu Evy Gazdíkové, který si poslechnete v rámci cyklu Křesťan a svět v neděli 1. března v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 24. února v 18.00 mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen; ve čtvrtek 26. února v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 27. února v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 1. března v 9.00 z kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni-Borech.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.