Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

NEK 2015: Březnové téma je solidarita


Datum:

Březen je třetím měsícem přípravy na Národní eucharistický kongres. Tématem je Eucharistie a solidarita.

NEK 2015: Březnové téma je solidarita

V pořadí třetím měsícem přípravy na letošní NEK je březen s tématem Eucharistie a solidarita. "Ve společnosti církve neusilujeme o rovnostářství, nýbrž o aktivní zodpovědnost za sebe navzájem. Jsme Bohem obdarováni různými dary, jež jsou nám dány ke službě. Láska k bližním vyjádřená konkrétními skutky je lakmusovým papírkem pravdivosti naší lásky k Bohu. Lhostejnost a individualismus je rakovinou hříchu naší doby," píší v úvodu k tématu autoři brožury, sloužící jako pomyslný průvodce šestiměsíční přípravou na NEK.
Současně upozorňují, že žijeme v bohaté společnosti a musíme vnímat chudobu světa. Jedině tak se prokáže pravdivost naší víry. "Před Bohem jsme všichni ubožáci. V Eucharistii přijímáme Ježíše Krista, který ‚byl bohatý, ale pro vás se stal chudým, abyste vy jeho chudobou zbohatli‘ (2K 8,9)."
Máme se o co dělit
Materiály pro katechezi zpracovala ostravsko-opavská diecéze. U dětí z I. stupně je cílem katecheze skrze příběh o rozmnožení chlebů vést děti k solidaritě s druhými lidmi. "Ústředním prvkem, který jsme pro katechezi vybrali, je skutek chlapce, který se dělí se svými pěti chleby a dvěma rybami s ostatními – odevzdává je Ježíšovi a ten je pak rozmnoží," popisují úkol autoři a doplňují, že starší děti, chodící ke sv. přijímání, už mají poznávat, co Eucharistie znamená a jaké výzvy přináší pro náš život. "Přijímáme-li v Eucharistii Krista, stojíme před výzvou následovat jej v ochotě dělit se s druhými," píší autoři.
Prostřednictvím materiálu Kdyby se svět stal jednou vesnicí děti dostanou prostor uvědomit si, že z globálního hlediska jsme vlastně bohatí lidé a že se máme o co dělit. Mládež pak katecheti nechávají pozorovat různé druhy sociální činnosti a materiály pro rodiny dávají přemýšlet o ekonomické nouzi, která sužuje rodiny, jakož i o nedostatku materiálních prostředků, o chudobě a o boji za přežití. (peš, foto: Libor Havlík jr.)
Veškeré informace o NEK 2015 naleznete na webových stránkách www.nek2015.cz

Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.