Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Exercicie studenti prožili v Rokoli


Datum:

Pět dní na společných exerciciích prožili studenti olomouckého Teologického konviktu v Rokoli.

Exercicie studenti prožili v Rokoli

Studenti Teologického konviktu z Olomouce se nedávno zúčastnili v Rokoli exercicií. Exercitátorem se studentům na pět dní stal P. Jan Linhart. Studenti byli velmi vřele přijati komunitou Schönstattských sester, která se po celou dobu o studenty starala. Účastníci dostali úžasnou příležitost v tichu rozjímat nad svým povoláním ve světle sofistikovaně kladených otázek otce Linharta, který se takto snažil utřídit nejzákladnější podněty k duchovnímu a zasvěcenému životu. Den studentům začínal ranní modlitbou a mší svatou, odpolední program si každý tvořil dle vlastní potřeby, večer však následovala konference, při které mohli studenti pokládat dotazy exercitátorovi. Každý večer po dobu exercicií měli účastníci možnost adorace.

První okruh přednášek se zabýval hříchem, svatou zpovědí, uzdravením a odpuštěním. Otec Linhart užíval příběhů a citátů z Bible, aby obrazně vystihl důležité skutečnosti související s danými tématy. V tento den dostali studenti možnost přistoupit ke svátosti smíření.

Druhý den se nesl na vlně tématu kněžství. Byla rozvíjena myšlenka kněžství jako služby, kněžství jako povolání a kněžství jako intenzivní vztah s Bohem. Součástí přednášek bylo sdílení kněžských zkušeností otce Linharta, které velmi barvitě doplnilo výklad a mnohé osvětlilo.

Třetího dne se exercitátor dotkl rozsáhlého tématu víry. Otec Linhart věnoval pozornost smyslu pro humor ve vztahu k víře, přičemž plynule přešel k náročnějšímu tématu zkoušky víry.

Poslední den byl věnován modlitbě. Modlitba představovala korunu exercicií, která měla podtrhnout důležitost dialogu s Bohem, ve kterém máme chválit, děkovat, ale i prosit.

Otec Linhart účastníkům připravil na konec exercicií malý dárek v podobě přednášky o Kyrgyzstánu. Exercicie byly pro všechny účastníky naplňujícími a obohacujícími okamžiky, které dozajista pomohly v jejich duchovním růstu. (Petr Gotthard Kryštof Janíček)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.