Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zasvítí či nezasvítí


Datum:

Již popáté zve farnost Kutná Hora – Sedlec na pozorování jedinečného světelného úkazu v sedlecké katedrále.

Zasvítí či nezasvítí

V pátek 20. března od 17.00 hodin proběhne v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele již pátý ročník akce "Rovnodennost v sedlecké katedrále." Při ní má veřejnost možnost pozorovat výsledek pečlivých stavitelských výpočtů. Chrám je totiž, vedle tradiční orientace s vchodem směřujícím na západ a presbytářem na východ, postaven tak, že ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti dopadají paprsky zapadajícího slunce přímo na hlavní oltář.

Úspěch akce, která je pochopitelně výrazně závislá na příznivosti počasí, zaručují pořadatelé též doprovodným programem. V tomto směru je trošku úsměvný fakt, že právě tento pátek proběhne na našem území částečné zatmění Slunce. Naštěstí v dopoledních hodinách a navíc, letos se v katedrále Paprsky jistě ukáží. Jmenuje se tak totiž hudební skupina mládeže z Moravy, která zajistí hudební zpestření večera.

Od minulého ročníku je celá událost obohacena také o benefiční rozměr. Výtěžek z dobrovolného vstupného tento rok podpoří organizaci Cesta životem bez bariér. Ta, jak už název napovídá, usiluje o to, aby byla veřejná místa v Kutné Hoře přístupná i lidem se zdravotním postižením. (ht)

Více o celé akci dozvíte ZDE nebo na PLAKÁTU

ilustrační foto z www.sedlec.info


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.