Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Jan Pavel II. se natrvalo vrátil. V katedrále je uložen relikviář s jeho ostatky


Datum:

Papež sv. Jan Pavel II. se natrvalo vrátil do katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové. Symbolicky, v podobě relikvií.

Galerie: Jan Pavel II. se natrvalo vrátil. V katedrále je uložen relikviář s jeho ostatky

Pramínek vlasů a polštářek s kapičkou papeže sv. Jana Pavla II. je od dnešního dopoledne součástí katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové. Na začátku mše Missa Chrismatis vzácné ostatky světce v postříbřeném relikviáři uložil do gotického výklenku, za účasti sídelního biskupa Jana Vokála a všech diecézních kněží, děkan katedrální kapituly František Hladký. Relikviář se nachází v těsné blízkosti plastiky sv. Klementa, hlavního patrona královéhradecké diecéze.

Katedrála Svatého Ducha se dnešním dnem zapsala na seznam několika málo kostelů na světě i v České republice, kde ostatky prvního slovanského papeže uchovávají. Stalo se tak u příležitosti desátého výročí úmrtí sv. Jana Pavla II., který Hradec Králové a katedrálu osobně navštívil 26. dubna 1997. Z českých a moravských chrámů uchovává kapičku krve například dóm sv. Václava v Olomouci, kostel Svatého Ducha v Ostravě - Zábřehu a kostel sv. Mikuláše v Jaroměři.

Vztah Svatého otce Jana Pavla II., jehož památku si církev připomíná 22. října, byl velmi vřelý. Biskupa Karla Otčenáška považoval za svého osobního přítele, řadu kněží tajně vysvětil ještě před svým zvolením papežem. Navíc v květnu 1989 udělil kněžské svěcení i dnešnímu sídelnímu biskupu Janu Vokálovi.

Právě Jan Vokál se zasloužil o to, že královéhradecká diecéze ostatky rodáka z polských Wadowic získala. Věnoval je kardinál Stanislav Dziwisz, krakovský arcibiskup a někdejší osobní sekretář sv. Jana Pavla II. 

Slavnostní uložení relikviáře se uskutečnilo za značné pozornosti veřejnosti i médií. Po celé dopoledne i v průběhu mše přenášela živé vstupy přímo do vysílání Česká televize. (peš)

Ranní vysílání zde

Reportáž zde

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.