Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Velký pátek v katedrále


Datum:

"Otevřené Ježíšovo srdce je nadějí pro tento svět," zaznělo v hradecké katedrále, kde se věřící shromáždili, aby si společně připomněli umučení Krista.

Galerie: Velký pátek v katedrále

Velkopáteční obřady se bezesporu liší od všech ostatních. Chybí květinová výzdoba i svíce na oltáři, začíná se v naprostém tichu. V tento den si totiž připomínáme Ježíšovo utrpení na kříži. V hradecké katedrále, kde obřady vedl biskup Jan Vokál, k shromážděným promluvil Mons. Josef Socha. Zaměřil se na jádro pašijí a důvod, proč se jejich příběh nikdy neoposlouchal - Ježíše, který "jde mlčky a přijímá svůj úděl, protože je to Jeho hodina, proto přišel." 

"V té chvíli, kdy Ježíš visí na kříži, jsou před ním všichni. Všichni ti, kteří ho zatkli, odsoudili, posmívali se mu," pokračoval dále generální vikář. "Ježíš nejen trpně snáší tuto bolestnou chvíli, kdy si ostatní myslí, že zvítězili, ale on tuto bídu světa přijímá do svého čistého, svatého a Božského srdce. To je to vítězství. Klidné, tiché, ale přesvědčivé! A to vítězství trvá, protože pod křížem je celé lidstvo, my všichni, všechny civilizace, všechny systémy, všechna náboženství, každý z nás…Ježíšův akt lásky a milosrdenství dává světu stále znovu a znovu novou šanci." Svou promluvu pak zakončil vzpomínkou na Jana Pavla II., který při své poslední křížové cestě už nebyl tím vitálním člověkem, jež kříž hravě unese, ale "seděl v kapli schoulený, beze slov. Pevně držel ve svých rukou kříž a držel ho za celý svět, protože věděl, že tady je spása a tady je život, který člověku Bůh dává s láskou a rád." (ht)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.