Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přehled vysílání v týdnu od 13. do 19. dubna

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V pondělí 13. dubna nabídneme nový vzdělávací cyklus s doktorkou Lucií Cincialovou z Katedry pastorální a spirituální teologie na olomoucké Cyrilometodějské fakultě. Nese název Dar Boha Otce církvi a čerpá z adhortace Jana Pavla II. Vita consecrata z roku 1996. Hlavním tématem je zde zasvěcený život a jeho teologie. Poslouchejte první část v 16.00 (do 16.25).

V pondělí 13. dubna si ve 22.00 (do 22.25) představíme projekt, který usnadňuje práci s počítačem pro tělesně handicapované. Jedná se o speciálně vyvinutý software, který umožňuje ovládat počítač - myš i klávesnici - vlastním hlasem. Jak se s takovým programem pracuje a jestli má nějaká úskalí, vysvětlí pracovníci a  tělesně postižení lektoři ze obecně prospěšné společnosti Polovina nebe.

Druhou neděli velikonoční slavíme jako neděli Božího milosrdenství. Jaké jsou vaše zkušenosti s vyslyšenými prosbami? Byli jste někdy v úzkých a silně pocítili, že Bůh je vám nablízku? Na setkání s vámi se v Noční lince v pondělí 13. dubna od 22.30 (do 23.30) těší Marie Blažková.

Host dalšího vydání Kafemlýnku Klára Krchňavá je ředitelkou dvou lesních školek a má bohaté zkušenosti s organizací péče o děti v přírodě. Doufáme, že se s námi o ně rozdělí. Mluvit budeme také o dubnovém tématu přípravy na Národní eucharistický kongres. Nalaďte si pořad nejen pro maminky na mateřské dovolené v úterý 14. dubna v 9.30 (do 10.30).

V úterý 14. dubna vás v Barvínku čeká rychlojízda světem hudby. Během posledních měsíců přišla totiž úplná smršť dětských CD. Je jich tolik, že je nestačíme v magazínech představovat. Poslouchejte od 16.00 (do 16.55).

Ve středu 15. dubna vystoupí v brněnském Besedním domě americký pianista Fred Hersch. Jeden z nejlepších sólových hráčů na klavír nám poskytl telefonický rozhovor. Jeho tématem jsou nejnovější alba, ale také boj s vážnou nemocí, se kterou pianista žije už třicet let. Naladíte v Jak se vám líbí v úterý 14. dubna od 19.15 (do 20.00).

V Liberci-Hanychově stojí kostel sv. Bonifáce. Nepatří sice k velkým archeologickým objevům, zato se řadí k místům, kde žije láska ke Kristu, úcta k předkům a k hudebníkům, bez jejichž umění by byla budoucnost Božího domu v troskách. Reportáž Vlasty Klekerové z tohoto místa naladíte v úterý 14. dubna v 22.00 (do 22.25).

Cimbálová muzika Kašava s primášem Petrem Králem donedávna doprovázela zlínský stejnojmenný soubor. Má na svém kontě 4 profilové hudební nosiče, ocenění FOSKAR a mnoho úspěšných koncertů a vystoupení. Ve středu 15. dubna vám přinášíme záznam z jejich živého vystoupení z ledna roku 2014 v rámci projektu Muzikanti, to sú chlapci! Poslouchejte Folklorní okénko v 16.55 (do 17.55).

Dechová hudba Věrovanka navazuje na tradici muzicírování, jehož kořeny sahají hluboko do dob Rakouska-Uherska. Kapela má za sebou dlouhou řadu vystoupení a koncertů. Medailon této dechové hudby v čele s kapelníkem Jiřím Uhlířem uvedeme ve čtvrtek 16. dubna od 16.55 (do 17.55) v pořadu Hrajte, kapely!

Šestnáctý duben byl vyhlášen Mezinárodním dnem hlasu. K rozhovoru nejen o práci klinického logopeda jsme si pozvali doktorku Marii Kaniovou z Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Relaci Mluvím, mluvíš, mluvíme… Ale jak? naladíte ve čtvrtek 16. dubna v 22.00 (do 22.25).

Magazín Živě z Prahy představí v pátek 17. dubna činnost Unie katolických žen. Co chystá v roce 2015? To prozradí hosté pořadu - Markéta Koronthályová, Bohuslava Boučková a Marie Boháčová od 9.30 (do 10.30).

Slyšeli už jste někdy pojem „crowdfunding“? Jde o způsob, jakým může kdokoli z nás požádat širokou veřejnost o finanční podporu svého autorského projektu, např. když chceme někam vycestovat, vydat knížku nebo natočit CD. Těm, kdo na projekt přispějí libovolně vysokou částkou, pak autor nabídne symbolickou odměnu. Velmi zde záleží na originalitě projektu, kreativitě a vloženém úsilí autora. Pořad, který se snaží zachytit tento fenomén v Česku, odvysíláme v rámci pořadu Všimli jsme si v pátek 17. dubna v 16.00 (do 16.45).

Dvacátý ročník festivalu Concentus Moraviae, dramaturgicky připravil pan Jelle Dierickx, který zároveň s paní Jitkou Mikovou z pořádající agentury bude hostem Oktávy v pátek 17. dubna od 16.55 (do 17.25).

V pátek 17. dubna budou hosty pořadu Dotýkání světla kapucín bratr Radek Navrátil a kapucínka, sestra Ráchel od Dítěte Ježíše. Hovoříme s nimi o jejich spiritualitě, o tom, jak dnes žijí následovníci svatého Františka a svaté Kláry. Poslouchejte od 22.00 (do 22.25).

Je zřejmé, že život není peříčko, život je boj. Radek Vranča, pastor církve C3 v Třebíči, bude v pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu mluvit o tom, co přemohlo svět. Vysíláme v sobotu 18. dubna v 8.00 (do 9.00).

Týdeník Slyšte, lidé! věnujeme v sobotu 18. dubna po třech letech zajímavým nahrávkám světových i českých jazzových kontrabasistů. V pořadu Sólo pro basu 2 uslyšíte například zvukové koláže německého basisty Eberharda Webera, mladého amerického muzikanta Bena Williamse, švédského hráče Larse Danielssona, Roberta Balzara a další. Naladíte v 19.15 (do 20.15).

V cyklu Mezi slovy hovoříme s bohoslovci Marianem a Volodymirem z Ukrajiny o jejich domově.  O válce-neválce, hrdinství padlých, bídě většiny obyvatel, alkoholismu a zoufalém stavu silnic. Nejsou odborníky na ukrajinskou krizi, ale přesto ji po vysvěcení na kněze budou muset řešit. Budou připraveni? Rozhovor uvedeme v sobotu 18. dubna ve 22.10 (do 23.10).

Evangelický teolog Rastislav Pečeňa našel v komunitě Chemin Neuf svůj druhý domov. V relaci Křesťan a svět nám poví, jak se mu žije v katolickém prostředí a jaký to má vliv na jeho duchovní růst. Vysíláme v neděli 19. dubna v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 14. dubna v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu; ve čtvrtek 16. dubna v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 17. dubna v 18.00 z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 19. dubna v 9.00 mši svatou z kostela Všech svatých v Litoměřicích.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.