Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Podívejte se, co vás tento týden čeká ve vysílání Radia Proglas.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Znamení společenství – to je podtitul další části vzdělávacího cyklu Dar Boha Otce církvi. Vysíláme v pondělí 4. května v 16.00 (do 16.25).

Los Rumberos je hudební projekt skladatele a muzikanta Petra Smetáčka, který se zaměřuje na afro-kubánskou hudbu. Skupina existuje v několika podobách, od velkého orchestru až po duo, které vedle Petra Smetáčka tvoří kytarista Jan Burian. A právě v této sestavě pánové zahrají živě v našem studiu. Poslouchejte pořad Jak se vám líbí v pondělí 4. května v 19.15 (do 20.00). Zároveň si v něm představíme knihu Petra Smetáčka Afro-karibská hudba aneb Mnoho příchutí salsy.

Podologie je odborný název pro lékařský obor, který se zabývá dolními končetinami a jejich nemocemi. V Kafemlýnku v úterý 5. května budeme mluvit především o tom, jak se rozpoznají a léčí potíže s nohami u dětí a jaká je pro ně vhodná obuv. Hostem bude od 9.30 (do 10.30) doktor Vladimír Holoubek.

V úterý 5. května se v Barvínku setkáme s filmovým režisérem Jiřím Strachem. O jeho cestě do světa filmu, před kameru i za ni, o Andělovi Páně nebo Lotrandovi si budeme povídat od 16.00 (do 16.55).

Pořad z cyklu olomouckého studia U vás zve na řeckokatolickou liturgii. Prožijete zvláštní paradox, kdy jedni věřící ve stejnou chvíli slavili Kristovo vzkříšení a druzí si už připomínali druhou velikonoční neděli. Popovídáme si s místními věřícími původem z Česka, Slovenska i Ukrajiny a také s jejich farářem, který chce, aby farnost byla pro své členy také domovem. Naladíte v úterý 5. května ve 22.00 (do 22.25).

Františka Kyselková byla česká etnografka a sběratelka lidových písní. Spolupracovala s Leošem Janáčkem, bratry Mrštíky, bratry Úprky, Františkem Sušilem a dalšími. Jako jedna z prvních pořídila roku 1909 záznamy písní na fonograf a vytvořila sbírku obsahující 4229 lidových písní. Její osobnost představíme v pokračování cyklu Po stopách lidových písní, které uvedeme ve středu 6. května v 16.55 (do 17.55) v rámci Folklorního okénka.

V pořadu Hrajte, kapely! vás ve čtvrtek 7. května pozveme na jubilejní 25. ročník Festivalu Miroslava Kratochvíla. Jedná se o mezinárodní přehlídku dechových hudeb, která se koná v Moravských Budějovicích. S programem i účinkujícími vás od 16.55 (do 17.55) seznámí organizátor festivalu Miroslav Kratochvíl mladší.

Klinickou logopedku Marií Kaniovou pozveme k mikrofonu ve čtvrtek 7. května ve 22.00 (do 22.25). Hovořit budeme na téma Mluvím, mluvíš, mluvíme… Ale jak?

V pátek 8. května v 9.30 (do 10.30) uslyšíte druhou část četby z encykliky Mit brennender Sorge, kterou papež Pius XI. reagoval na nebezpečí nacismu a hrozícího válečného konfliktu v Evropě.

Oktávu v pátek 8. května navštíví Michal Kaňka, nový předseda stálé soutěžní komise festivalu Pražské jaro. Dozvíte se zajímavosti okolo festivalové soutěže. Vysíláme v 16.55 (do 17.25).

O tom, jak dnes žijí svou spiritualitu františkánky, uslyšíte v týdeníku Dotýkání světla v pátek 8. května ve 22.00 (do 22.25).

Druhou část cyklu Katecheze v dějinách i současnosti s docentem Ludvíkem Dřímalem naladíte v sobotu 9. května od 17.00 (do 17.25). Pokračujeme formami katecheze v dějinách.

Historie psaná šelakem je název digitální edice hudebního vydavatelství Supraphon, která mapuje české gramofonové nahrávky především z 20. a 30. let minulého století. Písně ze starých desek digitalizuje a jednotlivá alba sestavuje Gabriel Gössel, který byl nedávno také naším hostem v pořadu Jak se vám líbí. Edici si blíže představíme v týdeníku Slyšte, lidé! v sobotu 9. května v 19.15 (do 20.15).

Válečné příběhy – to je podtitul pořadu z cyklu Mezi slovy, který uvedeme v sobotu 9. května ve 22.10 (do 23.10) u příležitosti výročí konce druhé světové války. Na slyšenou se těší Luděk Strašák.

V cyklu Křesťan a svět naladíte v neděli 10. května rozhovor s klavíristkou Monikou Jakubíčkovou, která kromě toho, že je korepetitorkou v Městském divadle Brno, je činná i v jiných uměleckých oblastech. Poslouchejte od 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 5. května v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu za naše zemřelé posluchače; ve čtvrtek 7. května v 17.40 májovou pobožnostav 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 8. května v 18.00 mši svatouz kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 10. května v 9.00 mši svatou z kostela Panny Marie Pomocnice v Olomouci Nové ulici.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.