Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Oslavy Adopce na dálku zahájila výstava


Datum:

V Knihovně města Hradce Králové byla zahájena výstava Můj kamarád v Indii. Diecézní charita ji pořádá k 15. výročí Adopce na dálku.

Oslavy Adopce na dálku zahájila výstava

Na vernisáži byli také vyhlášeni a odměněni vítězové stejnojmenné výtvarné soutěže, které se zúčastnili žáci patnácti základních škol a gymnázií zapojených do Adopce na dálku. Téměř čtyři desítky soutěžních prací studentů spolu s příběhy podporovaných dětí z indické Karnataky budou ve foyer hradecké Knihovny ve Wonkově ulici vystaveny do 29. května 2015. Výstava je také poděkováním všem dárcům, kteří otevírají chudým indickým dětem cestu ke vzdělání.

V květnu přijedou do Hradce Králové také partneři projektu z Indie, aby se setkali s dárci (16. 5.), se studenty SŠ zdravotnické (15. 5.) a Farmaceutické fakulty UK (18. 5.). "Děti v Indii mají stejně jako vy své sny a jsou vám vděčné za veškerou pomoc. Jsou rádi za každou maličkost i za pouhý pozdrav od vás," poděkoval všem soutěžícím na vernisáži Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové, a také ocenil jejich výtvarné zpracování tématu.

V doprovodném programu vystoupil oblíbený hradecký folk-rockový písničkář Michal Horák. Divadelní soubor Světáci při Integračním centru pro cizince v závěru představil svou zbrusu novou pohádku na indické motivy O přátelství. 


"Myslím, že je to šance pomoci druhým v jiném světě, než ve kterém žijeme my. My máme všeho dostatek a žijeme v blahobytu,"
 říká o projektu Adopce na dálku Josefína z kvinty hradeckého Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína, která se svými spolužáky také podporuje indického školáka ve studiu a ve výtvarné soutěži se ve své kategorii umístila na pěkném třetím místě. 
 

Porota ocenila výtvarné práce studnetů

Soutěžní výtvarné práce studentů na téma Můj kamarád v Indii hodnotila v březnu tříčlenná porota v čele s výtvarnicí Lýdií Haismanovou ze ZUŠ Habrmanova. V kategorii pro žáky 1. stupně ZŠ zvítězili: Richard Sus z Církevní ZŠ Borohrádek (2. třída), dále Anna Kolinská (4. třída) a Adam Sejkora (6. třída) ze ZŠ Chlumec nad Cidlinou. V další kategorii pro žáky 2. stupně ZŠ se na 1. místě umístily: Pavlína Galuščáková ze ZŠ Úpice – Lány (8. třída) a Marie Jurásková ze ZŠ Mohelnice (9. třída). Ve třetí kategorii pro studenty gymnázií zvítězily: Klára Hrdličková (sekunda) a Diana Valikhanová (sixta) z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína Hradec Králové. Zvláštní cena poroty byla udělena Kamilu Salabovi a kolektivu žáků třídy 6. B. ZŠ T. G. M. Jihlava. 

Projekt Adopce na dálku už 15 let dává chudým dětem z indické Karnataky šanci na lepší budoucnost. Díky pomoci dárců získalo vzdělání již přes 5500 chlapců a dívek. Dnes jsou z nich učitelky, ošetřovatelky, elektrotechnici nebo účetní. Někteří ještě pokračují ve studiích. V rámci programu Adopce na dálku jsou realizovány také rozvojové projekty, které se zaměřují na podporu vzdělávání, výstavbu bydlení a zemědělských aktivit v zaostalých oblastech Indie. Mnohé z nich byly podpořeny i z výtěžku Tříkrálové sbírky


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.