Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Modleme se za pronásledované křesťany


Datum:

Šestá neděle velikonoční je na základě rozhodnutí České biskupské konference určena za den zasvěcený modlitbám za pronásledované křes­ťany ve světě

Modleme se za pronásledované křesťany

I letos, 10. května 2015, jsou stále aktuální Ježíšova slova o pronásledování pro jeho jméno. Křesťanství patří k nejvíce pronásledovaným náboženství světa. Ročně jsou pro víru v Krista zabity tisíce křesťanů.

"V těchto dnech si připomínáme 100. výročí genocidy křesťanů (především Arménů) v Osmanské říši. Genocidou ale pronásledování křesťanů v zemích bývalé Osmanské říše neskončilo. V posledních sto letech byl na tamější křesťany vyvíjen tlak prakticky neustále. Různou formou byli nuceni opustit svou víru nebo bydliště. Úsilí o vyčištění celé oblasti od křesťanů se vinou Islámského státu v posledních měsících opět vystupňovalo  a má opět znaky genocidy. Tentokrát ale reálně hrozí, že historie starobylých církví na Blízkém východě skončí," říká k aktuálnosti připomínky Monika Kahancová z Křesťanské mezinárodní solidarity – CSI ČR.

Podle organizace Portes Ouvertes (Francie) bylo v loňském roce zavražděno nejméně 4.344 křesťanů z důvodu svého náboženského přesvědčení, což je dvakrát více než v roce 2013 (2.123). Lidé věřící v Krista nejvíce trpí v Severní Koreji, Somálsku, Iráku, Sýrii, Afghánistánu nebo Súdánu. Nejčastějším původcem pronásledování je islámský extremismus, pronásledování křesťanů však narůstá také v křesťanských zemích.

Více informací o Křesťanské mezinárodní solidaritě naleznete na http://www.csi-cr.cz/.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.