Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kostel v Komárově má nový zvon


Datum:

Po více jak pětasedmdesáti letech zní z věže kostela v Komárově zvon. Nese jméno svatého apoštola Pavla.

Kostel v Komárově má nový zvon

Na podzim minulého roku dala farnost Dobrá u Frýdku-Místku k dispozici své staré litinové zvony, protože pořizovala nové bronzové. Vzhledem k tomu, že na věži kostela svatých apoštolů Petra a Pavla v Komárově nebyl žádný zvon od druhé světové války, rozhodl jsem se oslovit tamního faráře, že farnost Horní Roveň by měla o jeden zvon zájem. S duchovním správcem farnosti Dobrá P. Bohumilem Víchou byla domluva taková, jaká by měla mezi kněžími být. Na smluvený termín jsem do farnosti Dobrá přijel a zvon jsem převzal.

Zvon vytáhli farníci ručně 

Po celou zimu a jaro probíhaly přípravné práce jak na zvonu, tak na zvonové stolici. Bylo třeba na věž přivést přípojku elektřiny, vyčistit zvonici od holubího trusu a jiného nepořádku, a připravit vše k osazení zvonu. Zvon bylo potřeba zvenku i zevnitř umýt a podle pokynů zvonařské firmy nakonzervovat. Veškerých prací spojených s osazením zvonu se zhostili farníci farnosti Horní Roveň. Pouze čistě zvonařské práce dělala zvonařská firma. Profesionálové z řad farníků provedli přípojku elektřiny na věž, dále provedli zednické a tesařské práce. Tesařské práce byly nutné proto, že k věži se nešlo dostat jeřábem ze žádné strany, a tak jsme museli zvon vytáhnout na věž ručně pomocí systému kladek na trámu.

Veliké poděkování patří právě pracovníkům firmy Pila Komárov, kteří tyto tesařské práce provedli, a také Sboru dobrovolných hasičů Komárov, jehož členové mnohou svou volnou chvíli strávili na kostele nebo na věži v přípravných pracích, které mnohdy byly velmi fyzicky náročné.

Den D

Den 4. června 2015 byl slavností celé farnosti, protože aniž by tento zvon jedinkrát v naší farnosti zazněl, již v přípravných činnostech spojil farníky k účasti na jednom díle. Staří a nemocní se na tento účel celou dobu modlili, a my mladší jsme pracovali. Proto se v tento den sešli farníci snad ze všech obcí farnosti, aby byli zbožně přítomni posvěcení zvonu a jeho vytažení na věž.

Zvon byl zasvěcen svatému apoštolu Pavlovi. Ve farnosti jsou dva kostely svatých apoštolů Petra a Pavla. V Moravanech je zvon zasvěcen svatému Petru, tak v Komárově svatému Pavlu. Zvon byl vytažen na věž, osazen elektrickým zvoněním, a dnes již svým hlasem hlásá slávu Boží. Po více jak 75ti letech opět zní z věže kostela v Komárově zvon. (P. Jakub Polívka, administrátor farnosti)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.