Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Naši biskupové Jan a Josef se zúčastnili svěcení českobudějovického biskupa


Datum:

Českobudějovický biskup Vlastimil Kročil přijal biskupské svěcení. Zúčastnili se ho i biskupové a kněží naší diecéze.

Naši biskupové Jan a Josef se zúčastnili svěcení českobudějovického biskupa

Třináctým českobudějovickým biskupem se stal Vlastimil Kročil, který v sobotu 13. června 2015 v katedrále jihočeské metropole přijal biskupské svěcení. Hlavním světitelem byl kardinál Dominik Duka, spolusvětiteli byli Apoštolský nuncius v ČR Giuseppe Leanza, emeritní českobudějovický biskup Jiří Paďour a ostatní přítomní biskupové. Mezi nimi byli i bývalý nuncius v ČR Diego Causero a kardinál Miloslav Vlk.

Slavnosti se zúčastnili také biskupové královéhradecké diecéze – sídelní biskup Jan Vokál a světící biskup Josef Kajnek. Spolu s nimi se do Českých Budějovic vypravili také kněží naší diecéze, například kancléř diecézní kurie a kanovník kustod katedrální kapituly v Hradci Králové Pavel Boukal, koclířovský farář Pavel Dokládal či želivský opat Jáchym Jaroslav Šimek, OPraem.

Vlastimila Kročila jmenoval třináctým českobudějovickým biskupem papež František letos v březnu. Vlastimil Kročil se stal prvním biskupem vysvěceným za pontifikátu papeže Františka. Úřad převzal po biskupu Jiřím Paďourovi, který před rokem rezignoval ze zdravotních důvodů. Za své heslo si Kročil zvolil slova Milovat a sloužit Bohu. Biskupské svěcení zažila jihočeská metropole naposled v roce 1990 u příležitosti svěcení Miloslava Vlka. Následující dva biskupové přišli do Českých Budějovic již vysvěceni. (peš)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.