Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Koclířov hostil Diecézní den NEK


Datum:

V Českomoravské Fatimě v Koclířově se uskutečnil Diecézní den NEK určený pro děti. Navázala na něj tradiční první mariánská sobota v měsíci s přípravou pro dospělé.

Koclířov hostil Diecézní den NEK

Zástupci děti do Koclířova přijeli již v pátek 2. října, aby se zúčastnili adorace Dětí eucharistie. "V Brně na kongresu se pak připojí k dětem českobudějovické diecéze a jako Vyslanci eucharistie budou doprovázet Krista v eucharistickém průvodu při vrcholu Národního eucharistického kongresu. Společně pak poutníkům, především dětem, nabídnou program v kapucínském kostele Nalezení sv. Kříže," řekl koclířovský farář P. Pavel Dokládal, který je současně vedoucím přípravné skupiny NEK 2015.

"Adoraci už jsem zažila a líbí se mi. Je to relax rozhovor s Bohem," svěřila se třináctiletá Veronika, žákyně 7 třídy z Luže. O rok mladší Zachariáš přijel s maminkou z Hradce Králové. I on se chystá do Brna. "Eucharistie je pro mě stálé připomenutí, že se Ježíš za nás obětoval a vykoupil nás." Přípravného setkání se zúčastnila i dětská farnice přímo z Koclířova. "O Národním eucharistickém kongresu slyším v naší farnosti často a celou událost chápu jako posilu a upevnění naší víry," řekla Veronika Mrštná.

Sobotní program formoval dospělé

Na páteční adoraci Dětí Eucharistie navázala celonoční adorace a v sobotu přešla v pestrý program modliteb, přednášek a procesí, při kterých vybraní členové fatimského hnutí dostali nejen pověření ke službě pro dílo Fatimy v České republice, ale současně byli vysláni jako služebníci pro NEK v Brně. Sobotní program tak směřoval k duchovní přípravě dospělých ke smysluplnému prožití ojedinělé události v novodobých dějinách české a moravské církve. "Koclířov a Českomoravská Fatima opravdu žijí eucharistickým kongresem. Díky sobotnímu programu více rozumím, o co se vlastně jedná a hlavně, proč nesmíme s rodinou 17. října chybět v Brně," sdělila Marie ze Šlapanic.

K ministrantské službě na Národním eucharistickém kongresu se již přihlásilo přes tisíc ministrantů. Přijede více jak pětistovka krojovaných, stovky kněží a řeholníků a nemalý počet věřících ze všech koutů naši země.

"Národní eucharistický kongres se chystáme podpořit ještě duchovně. Během novény, kterou se budeme modlit v našich farnostech od 8. do 16. října a jejíž text je ke stažení na webových stránkách kongresu www.nek2015.cz externí odkaz, připravujeme trvalou adoraci po celých devět dnů před 17. říjnem. Kdo se chce adorace zúčastnit, stačí, aby se u nás v Koclířově ohlásil a přijel. Třeba jen na den či dva," připomněla pastorační asistentka Hana Frančáková.

Fotogalerie

Papeže Františka zastoupí kardinál Cordes

Papež František jmenoval svého zástupce na Národním eucharistickém kongresu v České republice. Bude jím německý kardinál Paul Josef Cordes.

Kardinál Paul Josef Cordes je bývalým pomocným biskupem v Paderbornu, kterého papež sv. Jan Pavel II. v roce 1980 ustanovil místopředsedou Papežské rady pro laiky. Stal se rovněž konzultorem dalších dikasteriíí římské kurie. Byl mimo jiné pověřen péčí nad Charismatickou obnovou a Neokatechumenátní cestou. Toto poslání plnil do prosince 1995. Tehdy byl povýšen do hodnosti arcibiskupa a jmenován předsedou Papežské rady Cor Unum, která koordinuje charitativní činnost katolické církve. Funkci předsedy této papežské rady zastával i v době pontifikátu Benedikta XVI. až do roku 2010, kdy odešel na odpočinek a ve funkci ho vystřídal kardinál Robert Sarah. Kardinálem byl jmenován v konsistoři v listopadu 2007.

Rezervujte si vstupenky na NEK 2015

Chystáte se na Národní eucharistický kongres? Nyní máte možnost objednat a zarezervovat si vstupenky na hlavní den, tedy sobotu 17. října 2015, jehož program začne v 10.30 hodin na náměstí Svobody v Brně. 

Vstupenky si můžete objednat prostřednictvím formuláře na webových stránkách www.nek2015.cz/rezervace, kde jsou také rozlišeny skupiny účastníků (např. kněží, řeholníci, ministranti, krojované skupiny, handicapovaní apod.) Vyplněním formuláře potvrzujete závaznou objednávku uvedeného počtu vstupenek. Přijetí řádně vyplněné objednávky bude potvrzeno na uvedenou emailovou adresu včetně uvedení času a způsobu převzetí vstupenek.

Kromě klasické dopravy auty s poutními autobusy bude výhodné využít vlakového spojení. Nádraží v Brně je bezprostředně v centru, nedaleko místa hlavní národní slavnosti NEK 2015. 

Více na www.nek2015.cz


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.