Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: V Litomyšli žehnali sochu sv. Anežky České


Datum:

V královéhradecké diecézi přibývá počinů, které lze nazvat „znameními víry“. Jedním z nich je nová socha sv. Anežky České v Litomyšli.

Galerie: V Litomyšli žehnali sochu sv. Anežky České

Socha dcery českého krále, uvedené mezi svaté před čtvrt stoletím, stojí kousek za Litomyšlí, na konci Lidické ulice, ve směru k obcím Suchá a Janov, a vztyčená byla právě u příležitosti pětadvacátého výročí svatořečení Anežky. "Místo v přírodě jsme vybrali záměrně. Sochy uprostřed města si časem skoro nikdo nevšimne, protože stále někam spěcháme, jsme přesyceni jinými vjemy nejen architektonickými a kulturními, ale i vjemy denního života. Naopak socha vedle cesty se nedá přehlédnout. Je jedna jediná," řekl Pavel Severa z občanského sdružení Dvě lípy, které se o zhotovení sochy zasloužilo.

Socha pochází z dílny studentů Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích, kteří sochy světice začaly tvořit v roce 2011, tedy v roce osmistého výročí jejího narození. Litomyšlská statue je v pořadí již šestnáctou. Autorem pro Litomyšl zvoleného zpodobnění je Jindřich Skokan. Srdce beztvarému kameni pak svými nástroji dal student Martin Gallas. "Materiál sochy je hořický pískovec z lomu Podhorní Újezd. Výška je asi dva a půl metru. Sekána byla od května do listopadu a představuje asi tak tři stovky hodin velmi usilovné práce," uvádí ředitel školy Josef Moravec. Sochu sv. Anežky České požehnal 11. června kardinál Dominik Duka OP.

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.