Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan sloužil mši svatou v Mikulčičích


Datum:

Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje oslavili poutníci také na Slovanském hradišti v Mikulčicích na Hodonínsku. Bohoslužbu tam sloužil biskup Jan Vokál.

Biskup Jan sloužil mši svatou v Mikulčičích

První červencový víkend se na Velehradě konala jedna z největších církevních událostí v zemi - oslava příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Pouť se uskutečnila i na Slovanském hradišti v Mikulčicích na Hodonínsku, kde věrozvěsti působili. Na Cyrilometodějskou pouť Podluží přijelo okolo 2000 návštěvníků, kteří uctili památku příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu.

Do Mikulčic zavítali také pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Po promítnutí dokumentárního filmu o dvou bratrech ze Soluně od Martina Žuchy následoval modlitební a duchovní program. Na něj navázala slavnostní mše, kterou sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál. Pouť večer zakončil koncert dechové hudby.

Slovanské hradiště v Mikulčicích je jedna z nejvýznamnějších archeologicky prozkoumaných velkomoravských lokalit. Jedná se o místo z osmého a devátého století, které není porušeno středověkou zástavbou. Mikulčice byly významným správním, duchovním, vojenským a obchodním centrem Velké Moravy, spojnicí západu s východem. V Mikulčicích se letos uskutečnil 26. ročník pouti, první byl v roce 1990. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.