Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nalaďte si Radio Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 20. do 26. 7. 2015.

Nalaďte si Radio Proglas

Třetí díl vzdělávacího cyklu o výchově v rodině, který připravil otec Rudolf Smahel, je věnovaný autoritě, výchovným stylům a důslednosti. Jak by bylo dobré řešit konflikty s dětmi bez násilí? V čem je destruktivní vynucená autorita nebo malé sebeovládání rodičů a v čem spočívá umění být dětem vzorem? Odpovíme v Kafemlýnku v úterý 21. července od 9.30 (do 10.30).

P. Günther Ecklbauer je člen řádu Misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné. Během svého misijního působení v Pákistánu, Egyptě a Libanonu mohl zblízka poznat kultury s většinovým podílem islámu. O své zkušenosti a zážitky z těchto pobytů se s posluchači Proglasu podělí v úterý 21. července ve 22.00 (do 22.25).

Ve středu 22. července budeme ve Folklorním okénku opět putovat po stopách sběratelů lidových písní. Představíme si libeňského řídícího učitele Františka Homolku, autora nejrozsáhlejší rukopisné sbírky českých lidových písní v archivu pražského Etnologického ústavu Akademie věd České republiky. Životní dílo donedávna téměř zapomenutého sběratele obsahuje více než 3 000 písní a kolem 450 říkadel, zaznamenaných v prvních desetiletích 20. století. Poslouchejte od 16.55 (do 17.55).

Medailon dechové hudby Zlaťulka nabízíme v pořadu Hrajte, kapely! ve čtvrtek 23. července. Zazní ukázky z jejich posledního kompaktního disku, kterým skupina oslavila dvacet let svého trvání. Poslouchejte v od 16.55 (do 17.55).

Oktáva vás v pátek 24. července pozve na přehlídku konanou pod širým nebem. Dění 17. Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou přiblíží Miroslav Stehlík z pořádající agentury. Zachytíte v 16.55 (do 17.25).

Při příležitosti šesti set let od upálení Mistra Jana Husa se s různými osobnostmi zabýváme touto mimořádnou postavou našich dějin. Ve čtvrtém dílu seriálu nabídne svůj pohled teolog a autor knihy Husitská dilemata Ctirad Václav Pospíšil. Zachytíte v pátek 24. července 22.00 (do 22.25).

Muzeum a odkaz Jiřího Třanovského přiblíží host pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu Tomáš Tyrlík. Poslouchejte relaci TWR 25. července od 8.00 (do 9.00).

Výraz „předávání víry“, zvláště vůči mladé generaci, je problematický. Nejde totiž o pouhé předávání obsahu víry. V církvi se hledají způsoby, jak zprostředkování víry oživit, přizpůsobit dnešní době. Současná katechetika vidí východisko v novém pojetí katechetické odpovědnosti. O tom se více dozvíte v seriálu o katechezi v sobotu 25. července v 17.00 (do 17.20).

Písničkář Petr Linhart ve svých textech mapuje dávnou i novější historii opuštěných míst, zchátralých poutních kostelů, starých nádraží nebo asanovaných měst. Nedávno vydal třetí album s názvem Rozhledna a my se při té příležitosti budeme podrobněji věnovat jeho tvorbě v pořadu Slyšte, lidé! v sobotu 25. července. Od 19.15 (do 20.15) uslyšíte ukázky z nového CD i ze starších desek Sudéta a Autobus do Podbořan, několikrát si připomeneme Linhartovu kapelu Majerovy brzdové tabulky a zmíníme také jeho spolupráci s Janem Spáleným.

V roce 1991 se paní Jitce narodila dcera. Zhruba po roce si ale rodiče malé Kačky začali všímat toho, že jejich dítě je jiné. Až po čase zjistili, že Kateřina má poruchu autistického spektra. Prakticky jediná možnost v té době byla svěřit dítě ústavní péči. Paní Jitka ale začala bojovat. A tak mohlo v roce 2006 vzniknout chráněné bydlení pro dospělé autisty v Hřebči u Kladna. Jak se zde klientům žije a jak vypadá jejich běžný den? Proč a v čem jsou autisté jiní? Poslechněte si reportáž z tohoto místa v pořadu Mezi slovy v sobotu 25. července ve 22.10 (do 23.10).

Nedělní pohádka s datem 26. července bude o tom, jak za malou pomoc dostane chudý mládenec Štěpán velký dar - zrcátko ve kterém je vidět pravý charakter každého člověka. Poslouchejte ve 14.00 (do 14.20).

V cyklu Křesťan a svět v neděli 26. července zachytíte rozhovor s výtvarnou pedagožkou Barborou Farářovou o tom, jak víra objevuje umění a umění víru. Naladíte od 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 21. července v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; ve čtvrtek 23. července v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze;v pátek 24. července v 18.00 mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen;v neděli 26. července v 9.00 mši svatou z duchovního centra v Brně-Lesné.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.