Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kutná Hora oslaví svátek sv. Jakuba


Datum:

Farnost u kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře pořádá o víkendu 25. – 26. 7. poutní slavnost k poctě svého patrona.

Kutná Hora oslaví svátek sv. Jakuba

Oslava svátku svatého Jakuba je tradicí, která vznikla v roce 2010 při příležitosti oslav 600. výročí potvrzení farnosti u zdejšího kostela. Koná se každoročně v červenci, o víkendu nejbližším svátku svatého apoštola Jakuba, patrona farnosti. Letošní kulturní i duchovní program nabídne například výstavu dokumentů nalezených letos v červnu v makovici věže arciděkanského kostela, koncert sboru Little ST Mary´s z Anglie, hudební posezení a občerstvení pod lípou, pohádku o Všudybylovi nebo netradiční komentovanou prohlídku sakrálního prostoru. Slavnostní poutní mši svatou bude celebrovat Mons. Tomáš Holub a hudebně ji doprovodí Polyfonní sdružení z Nového Města nad Metují. Jednotlivé části programu jsou volně přístupné, během celého víkendu bude možné finančně podpořit opravu střechy kostela svatého Jakuba. (ht)

PROGRAM

sobota 25. 7.

  • 9.00 hodin KONCERT KE CTI SVATÉHO JAKUBA – Little St Mary’s z Cambridge (Anglie) – pěvecký sbor a varhanní hudba; církevní moteta v průběhu času.


neděle 26. 7.

  • 9.00 hodin SLAVNOSTNÍ POUTNÍ MŠE SVATÁ V KOSTELE SVATÉHO JAKUBA, hlavní celebrant. Mons. Tomáš Holub; Polyfonní sdružení z Nového Města nad Metují, umělecký vedoucí Lukáš Janko; Jan Jakub Ryba. Mše e moll – varhanní doprovod Michal Hanuš. 
  • 10.30 – 12.00 hodin Občerstvení pod lípou; jazz a dobroty z farní kuchyně; prostranství mezi arciděkanstvím a kostelem svatého Jakuba. 
  • 10.30 – 17.30 hodin Odkaz předků farnosti svatého Jakuba. poklad z makovice věže – výstava nalezených dokumentů a prezentace oprav – kostel svatého Jakuba. 
  • 10.30 – 17.30 hodin Otevřený kostel svatého Jakuba. 
  • 13.00 – 14.00 hodin Hudební posezení pod lípou; jazz a dobroty z farní kuchyně – prostranství mezi arciděkanstvím a kostelem svatého Jakuba. 
  • 13.00 a 13.30 hodin Symbolika chrámu na vlastní kůži – netradiční komentovaná prohlídka sakrálního prostoru. 
  • 14.00 – 15.15 hodin Divadlo STUDNA. Pohádka o Všudybylovi a Animace na chůdách – prostranství mezi arciděkanstvím a kostelem svatého Jakuba. 
  • 15.30 hodin Vztah křesťanství a islámu. lidsky i akademicky – přednáška Lukáše Eduarda Noska, studenta mezináboženského dialogu v Římě a Káhiře – farní sál arciděkanství. 
  • 17.00 hodin Nešpory v kostele svatého Jakuba – večerní modlitba se skladbami Antonína Dvořáka a Jana Dismase Zelenky; Polyfonní sdružení z Nového Města nad Metují, varhany Michal Hanuš.

www.khfarnost.cz


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.