Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Oslavíme nejvýznamnější mariánský svátek


Datum:

Na zítřek připadá Slavnost Nanebevzetí Panny Marie. Během víkendu se můžete vypravit hned na několik poutí. Biskup Jan pojede do Králík.

Oslavíme nejvýznamnější mariánský svátek

Poutní slavnost na Hoře Matky Boží u Králík proběhne 15. a 16. srpna. V sobotu v 17.00 hodin bude mše svatá a po ní od 18.30 hodin kytarový koncert Štěpána Raka. Nedělní mši svatou v 10.00 hodin bude celebrovat královéhradecký biskup Jan Vokál. Ve 12.30 hodin se uskuteční koncert skupiny Paprsky, v 15.00 hodin bude mše svatá a v 16.30 hodin vystoupí Filharmonie Hradec Králové s hosty z Německa. PLAKÁT

Druhou chlumeckou pouť, (tzv. "Okurkovou") budou v neděli 16. srpna slavit v Chrámu Panny Marie Pomocné na Chlumku u Luže. Mše svaté budou v 8.00 hodin (slouží P. Josef Hubálek), v 9.30 hodin (P. Prokop Brož) a v 11.00 hodin (P. Petr Havlíček SJ). Ve 14.30 hodin bude uděleno svátostné požehnání.

Mše svaté v Malých Svatoňovicích se uskuteční v sobotu 15. srpna v 8.30 hodin a v neděli 16. srpna v 8.30, 10. 30 a 14.00 hodin. Mši svatou v 10.30 hodin bude sloužit Generální sekretář České biskupské konference P. Tomáš Holub. Po každé mši svaté bude uctívání sošky P. Marie. PLAKÁT

Svátek Nanebevzetí Panny Marie, který katolický kalendář připomíná 15. srpna, je nejvýznamnějším mariánským katolickým svátkem. Kromě katolických církví ho uznávají i pravoslavné církve a část církví anglikánských. V některých zemích se dokonce jedná o takzvaný zasvěcený svátek, tedy svátek, při němž jsou věřící povinni se zúčastnit mše a dodržovat nedělní a sváteční klid, i když není neděle. Nanebevzetí Panny Marie je součástí katolického učení, dogma o nanebevzetí Panny Marie vyhlásil papež Pius XII. v roce 1950. Protestantské církve událost odmítají, protože nemá oporu v bibli. Událost byla v minulosti častým námětem malířů (k nejznámějším patří obraz Petra Paula Rubense), nanebevzetí Panny Marie je zasvěcena řada kostelů, včetně mnohých v Česku. (www.cirkev.cz)

ilustrační foto převzato z www.klasterkraliky.cz

Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.