Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 24. do 30. 8. 2015.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Tip Proglasu. V sobotu 29. srpna se ve Žďáru nad Sázavou uskuteční pouť rodin brněnské diecéze. Z této akce pro vás připravujeme vysílání živého studia. Připojte se v 11.05 a od 13.30 a poslechněte si rozhovory s dětmi i dospělými, duchovními a dalšími hosty, kteří na pouť rodin zavítají.

V obci Nesvačilka nedaleko Moutnice na Brněnsku vyrůstá kaple Panny Marie Bolestné. Jedná se o moderní sakrální stavbu plnou symboliky, která se má stát nepřehlédnutelnou dominantou v krajině. O architektonickém pojetí stavby, jejím využití a současném postupu prací uslyšíte v pondělí 24. srpna ve 22.00 (do 22.25).

Závěrečný díl cyklu Prázdninová škola výchovy s P. Rudolfem Smahelem nabídneme v Kafemlýnku v úterý 25. srpna v 9.30 (do 10.30). Nebudou chybět ani knižní tipy a další zajímavé informace.

V Barvínku v úterý 25. srpna se podíváme hodně vysoko. Kamarád Jirka lítá vrtulníkem a nás vezme do pilotní kabinky také. Takže pozor: v 16.00 (do 16.55) letíme!

Za Akademickými týdny v Novém Městě nad Metují, tradičním kulturně vzdělávacím setkáním nad pestrou paletou témat z oblasti psychologie, filozofie, historie a přírodních věd, setkáním během koncertů, filmů, divadla i výstav se ohlédneme v úterý 25. srpna od 22.00 (do 22.25).

Na festival Mohelnický dostavník vás pozveme v Jak se vám líbí ve středu 26. srpna v 16.00 (do 16.45). Na přehlídce vystoupí špičky české folkové a country hudby, ale také některé mladé objevy. Letos bude součástí akce i soutěžní pořad Přehlídka folkových nadějí. Více prozradí pořadatel festivalu Pavel Aligátor Nenkovský.

Osobnost evangelického faráře Daniela Slobody představí další díl z cyklu Po stopách sběratelů lidových písní. V 19. století působil v obci Rusava nedaleko Bystřice pod Hostýnem. Jeho osvětová, kulturní a vědecká činnost daleko přesahovala hranice obce. Rodák ze slovenské Skalice spolupracoval s řadou osobností, mezi nimi především s Františkem Sušilem, který jej několikrát navštívil a Sloboda pro něj zaznamenal na dvě stovky rusavských písní. Na ty se zaměří Folklorní okénko ve středu 26. srpna od 16.55 (do 17.55).

Na přelomu roku 2007 a 2008 vznikla dechová hudba Libkovanka. Od počátku ji vedl kapelník Zdeněk Beneš společně s Michalem Marešem. A právě skladby s texty Zdeňka Beneše jsou nedílnou součástí repertoáru této jihočeské dechovky. Muzikanti za sebou mají řadu úspěšných vystoupení a na kontě dva hudební nosiče. Seznámíte se s nimi v týdeníku Hrajte, kapely! ve čtvrtek 27. srpna od 16.55 (do 17.55).

Mons. Josef Mixa dlouhá desetiletí slouží ve farnosti Stanovice u Karlových Varů, kam ho v roce 1973 doslova uklidili komunisté. Před nuceným odchodem do zmíněné lokality působil na Hradčanech v kostele sv. Jana Nepomuckého a od března 1968 do 1973 pracoval jako sekretář budoucího kardinála Františka Tomáška. Za svou věrnou službu obdržel z rukou kardinála Dominika Duky, v den svých devadesátých narozenin v srpnu 2015, stříbrnou Svatovojtěšskou medaili. Druhou část rozhovoru s otcem Josefem Mixou naladíte ve čtvrtek 27. srpna od 22.00 (do 22.25).

Na festival Lípa Musica pozveme v Oktávě v pátek 28. srpna. Hostem Pavla Smolka bude Martin Prokeš, ředitel přehlídky. Poslouchejte v 16.55 (do 17.25).

V pátek 28. srpna uslyšíte záznam rozhovoru s otcem René Lucem, francouzským knězem a autorem knihy Vychoval mě gangster. Vysíláme ve 22.00 (do 22.25).

Bůh je dobrý. Tahle věta může pro člověka znamenat pouhou informaci z oblasti náboženských klišé, anebo hlubokou a prožitou pravdu, která vede k radosti a vděčnosti. Jak prožít a prožívat Boží dobrotu, o tom bude řeč v pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu redakce TWR, jehož hostem bude Marián Lipovský, kapelník skupiny Timothy. Poslouchejte v sobotu 29. srpna od 8.00 (do 9.00).

Život a tvorbu básníka Josefa Suchého přiblíží jeho dcera Ivana Srbková a literární historik Jaroslav Med v rámci pořadu z cyklu Mezi slovy v sobotu 29. srpna ve 22.10 (do 23.10).

V Knihovničce Proglasu se v neděli 30. srpna dočkáte upozornění na nejzajímavější knihy z již vydané produkce Karmelitánského nakladatelství, ale i novinek, které vyjdou v nejbližších dnech. K mikrofonu přijala pozvání šéfredaktorka nakladatelství Kateřina Lachmanová. Naladíte ve 13.20 (do 13.30).

Sestra Klára Maliňáková je členkou Institutu Sester Dítěte Ježíš. Posláním sester je pomoc lidem v jejich osobním růstu, v nacházení jedinečné cesty k Bohu a k životu v plnosti. Jak je Bůh přítomen v jejím každodenním životě? Zachytíte v cyklu Křesťan a svět v neděli 30. srpna v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 25. srpna v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; ve čtvrtek 27. srpna v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze;v pátek 28. srpna v 18.00 mši svatou ze Slovenska;v neděli 30. srpna v 9.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.