Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Prohlédněte si svatojakubský poklad


Datum:

Kostel svatého Jakuba v Kutné Hoře nabízí zájemcům celé září možnost prohlédnout si dokumentaci oprav a výstavu nálezů z makovice severní věže.

Prohlédněte si svatojakubský poklad

V současné době jsou věže kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře skryté pod lešením, které sahá až k samému křížku na vrcholu. Probíhá totiž Obnova a rehabilitace kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře. V jejím rámci byla z vrcholu více než osmdesátimetrové věže kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře letos v červnu sňata pozlacená makovice. Skrývala tubusy s řadou historických dokumentů a další předměty, které v ní zanechali naši předkové. Při Oslavě svátku svatého Jakuba, která letos připadla na 25. a 26. července, byla rozpečetěna drobná starobylá dýhová krabička, o jejímž obsahu nebylo do té doby nic známo. Skrývala množství miniaturních, zejména náboženských předmětů. Tyto i další předměty a dokumenty z věže si mohou prohlédnout návštěvníci kostela svatého Jakuba až do konce září v expozici, která prezentuje postup oprav. K vidění jsou fotografie, vybraná dokumentace a také samotná makovice, která již prošla obnovou a nyní čeká na svůj návrat na vrchol věže.

Makovice byla naposledy otevřena v roce 1870, nejstarší nálezy ale pocházejí z roku 1741, kdy došlo k jedné z výměn kostelní báně. Je tedy patrné, že i v Kutné Hoře byla celé věky dodržována tradice předávání odkazů dalším generacím právě v makovici farního kostela. I v roce 2015 bude "poklad" svatojakubské věže obohacen. Návštěvníci kostela mohou přispět svým nápadem, jaké předměty nebo zprávy by mohly být do makovice umístěny, a mohou tak ovlivnit podobu odkazu pro další generace. (Kateřina Grenarová)

 
Kostel svatého Jakuba je otevřený do konce září denně od 10 do 17 hodin.

Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.