Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Mše svatá k poctě české královně


Datum:

Proces blahořečení Elišky Přemyslovny byl zahájen. První mši svatou k její poctě slavili věřící v obci Radhošť u Vysokého Mýta.

Galerie: Mše svatá k poctě české královně

Dlouholeté úsilí Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského o blahořečení české královny Elišky Přemyslovny (1292-1330) bylo proměněno ve viditelné kroky. Po mnoha měsících bádání a v tuzemských i zahraničních archivech a snaze o zviditelnění této české královny se dne 3. 6. 2014 uskutečnil pod záštitou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a ministra kultury Daniela Hermana na půdě poslanecké sněmovny vědecký seminář pod názvem Pocta české a polské královně Elišce Přemyslovně. K této příležitosti byl vydán Sborník vědeckých prací o jejím životě. V letošním roce byla zahájena série akcí, která započala dne 8. 7. 2015 podáním žádosti o blahořečení královny Elišky Přemyslovny.

Věřící z obce Radhošť u Vysokého Mýta a členové Vojenského a špitálního řádu sv. Lazara Jeruzalémského se 30. 8. 2015 zúčastnili první mše svaté k poctě Elišce Přemyslovně. Ta se konala v kostele sv. Jiří a celebroval  ji P. Jan Kunert CHL-J.

Na závěr mše svaté, jejíž součástí byl i křest, vystoupil Augustin Karel Andrle Sylor. Ve svém příspěvku zdůraznil úlohu královny Elišky, která nebyla jen matkou, ale i státnicí. Stála vedle svého manžela Jana a byla mu pevnou oporou v jeho nástupu na Český trůn. Královský manželský pár se stal zakladatelem kláštera dominikánek na Starém Brně. Eliška nechala vystavět devět kaplí u klášterního kostela na Zbraslavi, významně se podílela při přestavbě kapitulního kostela na Vyšehradě, založila špitál pro chudé v Mělníku. Jako první se také snažila dosáhnout svatořečení své pratety Anežky Přemyslovny (Anežky České).

Další ze série mší k poctě Elišky Přemyslovny se budou konat:

V neděli 13. září 2015 od 14.30 hodin, poutní kostel Homol u Borovnice (P. Benedikt Rudolf Machalík OPraem)

V neděli 27. září 2015 od 11.00 hodin, Benediktínský klášter na Bílé Hoře v Praze (organizuje S. Anežka Najmanová OSB)


Milan Volf (redakčně kráceno)

 

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.