Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Proběhl 6. ročník Festivalu Za zdí


Datum:

Poslední srpnový víkend patřil ve Vrchlabí a Horní Branné hudebnímu festivalu. Doprovodný program nabídl divadlo, filmy, přednášky či výstavy.

Galerie: Proběhl 6. ročník Festivalu Za zdí

Páteční program na Otevřené farní zahradě ve Vrchlabí zahájila folk-rocková skupina The Vain Glory, která téma festivalu - Lidství zpřítomnila skrze písně o člověku a jeho místě ve světě. Druhým vystupujícím byla vrchlabská skupina Flendrs. Hudební program v pátek proložila dvě divadelní vystoupení jilemnického ochotnického spolku. Zkrocení zlé Kateřiny během jedné čtvrthodiny vypovídalo o vztazích mezi muži a ženami, stínohra Lidský život pak byla analogií lidského putování od narození až ke smrti. Téma smrti a doprovázení lidí v jejich posledních okamžicích přiblížila účastníkům MUDr. Jana Michlová, díky níž na Vrchlabsku začíná fungovat domácí hospicová péče. Večer zakončil výborný písničkář Matěj Čejchán s kolegou v uskupení Tchei-chan v Duu.

Sobotní program se odehrával na farní zahradě v Horní Branné. Odpoledne zahájila melodickým folkem lomnická kapela Lev-h-art. Její písně o běžných situacích v životě člověka předznamenaly známou skutečnost – na festival je možné přijít nejen poslouchat melodie, ale také nechat se oslovit kvalitními a hlubokými texty. Publikum rozesmál svými přesně mířenými texty mladý písničkář Michal Horák, teprve šestnáctiletý talent z Hradce Králové. Časný program proložila přednáška o Afghánistánu a lidech střední Asie v podání bývalého vojenského kaplana, dokumentární film Lily a navazující představení misijní pomoci lidem v Africe. Večer se pak dál nesl už v čistě hudebním hávu. Jako první zahrála návštěvníkům pražská skupina Shirim Ashirim, zpívající hebrejské texty mesiánských Židů, pořádnou dávku energie později z pódia předala pop-rocková formace W. X. P. Celý festivalový program zakončila kultovní pražská kapela Byl pes – jejich písně jsou zpívanými příběhy lidských osudů, postojů a tužeb.

Pořadatelé pro festivalové návštěvníky přichystali také dvě výstavy, které připomněly události na konci II. světové války v Krkonoších a život a dílo Přemysla Pittera – muže, který zachránil velké množství židovských, českých i německých dětí a který může být směle nazýván českým Nicolasem Wintonem. Protože je festival otevřený rodinám, nechyběl ani pestrý program pro děti a lanové překážky v korunách stromů. "Letošní program festivalu byl zatím nejkvalitnější v historii – co se týče koncepce, dynamiky kapel i doprovodného programu," hodnotí ročník hlavní koordinátor Michal Hrdlička z pořádajícího spolku Fontes tres. "Škoda jen, že si na festival nenašlo cestu více lidí, život je o setkání, společenství a idejích, které doma u televize či počítače nenajdete."

Pořádající spolky Fontes tres a Tamar děkují všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu letošního ročníku, sponzorům, dárcům a v neposlední řadě všem návštěvníkům, kteří pomohli vytvořit pohodovou a podnětnou atmosféru celého festivalu.

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.