Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Charita otevřela nové středisko odlehčovacích služeb


Datum:

Oblastní charita Pardubice otevřela nové středisko Odlehčovacích služeb Červánky v Mikulovicích u Pardubic. Financovala ho z výtěžku Tříkrálové sbírky.

Charita otevřela nové středisko odlehčovacích služeb

Pozvání na akci přijala řada čestných hostů včetně prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka, náměstka pardubického primátora Jakuba Rychteckého, ředitele Diecézní katolické charity Hradec Králové Jiřího Stejskala, vikáře pardubického vikariátu P. Antonína Forbelského a starosty obce Mikulovice Josefa Nentvicha. Z Třebosic na slavnostní akt přijeli stávající klienti těchto služeb, dostavili se také sponzoři, zaměstnanci a dobrovolníci pardubické Charity.

Úvodního slova se ujala ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková, která poděkovala všem, kteří se o vybudování nového střediska jakkoliv zasloužili. Po sérii dalších projevů přikročili čestní hosté k symbolickému zasazení stromu. Poté novému středisku požehnal prezident Diecézní katolické charity Hradec Králové Mons. Josef Suchár, který také po slavnostním přestřižení pásky posvětil jednotlivé místnosti. O hudební doprovod se celou dobu starala Pardubická dechová hudba Pernštejnka.

Rekonstrukce bývalé mikulovické fary na středisko charitních odlehčovacích služeb započala v březnu 2014. V budově muselo být provedeno mnoho technických úprav: rozvody elektřiny, vody a topení, položení nových podlah, dlažby a izolace, nové omítky, dveře a obklady. Celá rekonstrukce byla financována z části výtěžku Tříkrálové sbírky a dalších benefičních akcí, z darů státních institucí, nadací, obcí, firem i jednotlivců. Nové zařízení bude plně bezbariérové a jeho provoz bude ekonomičtější než doposud. Klienti začnou zařízení pravidelně využívat ve druhé polovině září. Pobytové odlehčovací služby bude Charita nadále poskytovat na stávajícím místě v Třebosicích.

Oblastní charita Pardubice dlouhodobě podporuje rodiny na Pardubicku a Holicku, které v domácím prostředí pečují o seniora nebo o osobu se zdravotním postižením nebo s chronickým onemocněním. Pečující rodiny pravidelně navštěvují zdravotní sestry a pečovatelky, které klientům poskytují profesionální domácí péči. Charitní odlehčovací služby jsou určeny pro rodiny, které si potřebují od náročné každodenní péče odpočinout. (Vojtěch Homolka, foto: Dita Valachová)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.