Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Náchodě oslaví ukončení opravy kostela. Přijede i biskup Jan


Datum:

V Náchodě skončily opravy exteriéru děkanského kostela sv. Vavřince. Slavnostní zakončení oslav se uskuteční dnes za účasti biskupa Jana Vokála

V Náchodě oslaví ukončení opravy kostela. Přijede i biskup Jan

Stavební úpravy děkanského kostela zahrnovaly zejména opravu omítek a nátěry vnější omítky. Byly opraveny dřevěné a kamenné prvky dveří a oken, odstraněny nátěry kovových doplňkových konstrukcí a provedeny nové nátěry.

Rekonstrukce si vyžádala nemalé finanční prostředky a neobešla se bez sponzorů a dotací. Nejvyšší částkou (1 milión korun) přispěla v rámci grantového řízení Podpora regionů Nadace ČEZ, a sice v rámci schváleného projektu "Oprava exteriéru Děkanského kostela sv. Vavřince včetně dokončení opravy střechy s jižní věží". Na financování opravy se dále podílelo Město Náchod, které z rozpočtu města uvolnilo částku 400.000,- Kč. Finanční příspěvek ve výši 250.000,- Kč přislíbil také Královéhradecký kraj.

Slavnostní zakončení oprav se uskuteční dnes při mši svaté v kostele sv. Vavřince, která začne v 18.00 hodin. Celebrovat ji bude sídelní královéhradecký biskup Jan Vokál. Slavnosti se zúčastní také vicepremiér Vlády ČR Pavel Bělobrádek, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, starosta Náchoda Jan Birke a zástupci Nadace ČEZ.

Děkanský kostel sv. Vavřince je farním kostelem náchodské farnosti. Stojí uprostřed centrálního náchodského Masarykova náměstí a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Vystavěn byl pravděpodobně kolem roku 1310. Původně gotický kostel prodělal v 16. století renesanční přestavbu. Při požáru celého města roku 1663 shořel. Pak došlo ke snížení obou věží, které byly opatřeny dnešní dřevěnou nástavbou. Poslední větší stavební změny na věžích byly provedeny v 18. století. Kostel je jedním z mála v Čechách, kolem kterého nikdy nevznikl hřbitov, ten byl a je u původního kostela sv. Jana Křtitele na Starém Městě. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.