Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Do Hradce se sjeli ministranti a katecheté z celé diecéze


Datum:

V sobotu 19. září se v Hradci Králové uskutečnilo Diecézní ministrantské setkání. Současně se setkali i katecheté.

Galerie: Do Hradce se sjeli ministranti a katecheté z celé diecéze

Do Hradce Králové se sjely stovky chlapců, ale i dívek, kteří při bohoslužbách slouží u oltáře. Setkání pro ně připravila královéhradecká farnost Pražské Předměstí. "Protože se blíží první Národní eucharistický kongres, zvolili jsme jako téma setkání přiblížení starozákonních smluv jako předchůdců Smlouvy nové a věčné. Právě tímto tématem jsme chtěli ministrantům přiblížit ústřední motto kongresu," řekl P. Filip Foltán, jehož biskup Jan Vokál pověřil péčí o ministranty v královéhradecké diecézi a dodal, že výkladu na zmíněné téma pořadatelé věnovali celé dopoledne u sester salesiánek v Církevním domově mládeže v hradeckých Kuklenách.

Odpolední program se nejprve nesl v dobrodružném duchu. Ministranti hledali kešky a řešili úkoly. Úderem třetí hodiny po poledni se pak sešli s biskupem Janem Vokálem v katedrále Svatého Ducha na společné bohoslužbě. Následovalo přátelské posezení v zahradě biskupské rezidence.

"Setkání jsem sledovala z pozice pořadatele a mohu říci, že se vydařilo. Přispělo i krásné počasí. Na tvářích ministrantů, kteří přijeli v širokém věkovém rozpětí, jsem četla nadšení, i když říkali, že pochod z Kuklen ke katedrále byl hodně dlouhý. O to víc jim chutnaly řízky a párky, po kterých se jen zaprášilo," prozradila Lenka Polívková z farnosti Pražské Předměstí.

Spokojenost potvrdili Jeník a Martin, kteří na setkání přijíždět nemuseli. Pochází totiž ze samotného Hradce Králové. "S ostatními ministranty jsme se brzy skamarádili. Prožili jsme opravdu pěkný den. Při mši v katedrále jsme se rozhlíželi, kolik nás vlastně je a vypadalo to, že plná katedrála," uvedl Jeník. Martin kamaráda doplnil, že jemu se zase líbilo v biskupské zahradě. "Ještě nikdy jsem tam nebyl a bylo to prima." 

Současně s ministranty přijeli do Hradce Králové také katecheté. Diecézní Katechetické a pedagogické centrum totiž využilo toho, že přijedou jako doprovod ministrantů a svolalo mimořádně Diecézní katolické setkání už na září (tradičně se koná v lednu). Program, na který byli zváni kněží, jáhni, katecheti i jejich spolupracovníci, začal v Novém Adalbertinu ranními chválami. Poté, co se účastníci dozvěděli aktuální informace, poslechli si přednášky a prodiskutovali vše potřebné, připojili se k ministrantům a společně s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem slavili mši svatou. (peš, ht)

Fotogalerie I

Fotogalerie II


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.