Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nedělní sbírka podpoří církevní školství


Datum:

V neděli 20. září proběhne ve všech kostelech naší diecéze sbírka na církevní školy.

Nedělní sbírka podpoří církevní školství

Drazí věřící, bratři a sestry,

v novém školním roce, stejně jako v předchozích letech, vyhlašujeme sbírku na podporu církevního školství v královéhradecké diecézi.

V naší diecézi máme 8 církevních škol a školských zařízení:

  • 2 mateřské školy – v Hradci Králové a Kutné Hoře
  • 2 základní školy – v Hradci Králové a Borohrádku
  • 3 gymnázia – v Hradci Králové, Kutné Hoře a ve Skutči
  • 1 domov mládeže – v Hradci Králové

Tyto školy navštěvuje více než 1400 žáků a studentů, většina z nich nepochází z křesťanských rodin, a proto je pro nás velkou příležitostí podílet se na jejich vzdělání a v neposlední řadě i na jejich výchově. Chceme naše žáky seznámit s křesťanstvím, s principy, které po staletí utvářely evropskou společnost, vštípit jim morální hodnoty, které jsou dnes mnohdy opomíjené. Absolvent církevní školy má být nejen vzdělaný, ale zejména má být dobrým člověkem. Očekávání rodičů, kteří svěřují své děti do péče církevní instituce, nejsou malá a jsou pro nás velkým závazkem a výzvou. Církevní školy jsou prostorem, kde se v mladých lidech utváří povědomí o církvi a kde se rozhoduje, jaký obraz církve si mladí ponesou do svého dalšího života.

Uskutečňování našich cílů se samozřejmě neobejde bez dostatečného materiálního zázemí. Církevní školy jsou sice financovány z rozpočtu Ministerstva školství, ale zdaleka ne všechny jejich potřeby mohou být tímto pokryty. Proto se již tradičně obracíme na věřící s prosbou o finanční příspěvek, který pomůže školám chybějící prostředky získat. Zároveň děkujeme všem, kdo přispěli do loňské sbírky, jejíž výnos činil celkem 811.000,-Kč. Z této částky bylo mezi jednotlivé školy v diecézi rozděleno 470.000,-Kč, z nichž bylo financováno např. pořízení moderních výukových materiálů do nejrůznějších předmětů, dofinancování mzdy asistenta pedagoga pro handicapované děti, pouť studentů do Říma, vybavení kabinetu spirituála, provoz školního mikrobusu a mnoho dalších užitečných záležitostí. Zbývající finance použilo Biskupství královéhradecké na nezbytné opravy a údržbu školních budov, které jsou v jeho majetku.

Podporu církevního školství můžete vyjádřit nejen vaším finančním příspěvkem do sbírky, ale také například propagací církevních škol ve vašem okolí a v neposlední řadě také modlitbou, aby se církevním školám dařilo naplňovat jejich poslání v naší současné společnosti.

S poděkováním za jakoukoli formu podpory našeho úsilí

          P. Karel Moravec                                                       Mons. Jan Vokál

biskupský vikář pro církevní školství                                  biskup královéhradecký

Pozn.: Způsob přispění může být i složenkou, převodem z účtu, nebo osobním předáním do pokladny na Biskupství královéhradeckém. Další informace poskytne Stanislava Kučerová, odbor církevního školství, tel. 739 344 697, e-mail: kucerova [at] bihk.cz (kucerova[at]bihk[dot]cz).


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.