Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 21. do 27. 9. 2015

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V cyklu věnovaném významu, vzniku a fungování společenství mladých se v pondělí 21. září dozvíme, jakou roli hrají svátosti v životě společenství a jak může fungovat společenství majetku. Naladíte od 16.00 (do 16.25).

Sociálně psychiatrické centrum Fénix v Kyjově poskytuje pomoc duševně nemocným dospělým, jejich rodinám a pečovatelům. A to ambulantně i v denním stacionáři. Jejich cílem je pomáhat rozvíjet a posilovat schopnosti a dovednosti lidí s duševním onemocněním, aby mohli žít v prostředí podle své volby co nejspokojeněji a nejsamostatněji. Poslouchejte Kafemlýnek v úterý 22. září od 9.30 (do 10.30).

Prázdniny 2015 byly bohaté na nejrůznější akce. V Barvínku se v úterý 22. září podíváme na Salesiánský Velehrad, na Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou nebo na pouť rodin ve Žďáru nad Sázavou. Zachytíte od 16.00 (do 16.55).

V poutním místě Neratov v Orlických horách působí též stejnojmenné Sdružení Neratov. Vzniklo v roce 1992 ve vysídlené pohraniční vsi na dnešní hranici s Polskem. Jeho cílem je navrátit život vysídlené obci a obnovovat poničené poutní místo smíření, jehož tradice sahá až do 17. století. Jakých úspěchů Sdružení Neratov dosáhlo a jaké cíle zůstávají ještě nesplněny?  Dozvíte se v úterý 22. září ve 22.00 (do 22.25). 

Ve Folklorním okénku vám Helena Bretfeldová spolu se svým hostem, ředitelem boskovického vydavatelství Albert Františkem Šalé, představí novinková alba Mužského sboru z Lipova Hore hájem a Sborečku žen z Lipova Ftáča prelétavé. Oba sbory se právem řadí ke špičkovým sborovým tělesům na Horňácku a oba doprovází Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky. Poslouchejte ve středu 23. září od 16.55 (do 17.55).

Koncem září už bude ve většině vinic v plném proudu vinobraní. V dechovkovém pořadu Hrajte, kapely! nabídneme ty nejoblíbenější písně o víně a vinohradě, ale také se zaměříme na slavnost vinobraní a s ním spojené zvyky a tradice. Poslouchejte ve čtvrtek 24. září od 16.55 (do 17.55).

Naše děti v Kongu - tak se jmenuje rozvojový projekt Farní charity Kralupy nad Vltavou, který podporuje sirotčinec v Loangu, západní části Demokratické republiky Kongo. Jeho ředitel P. Jean-Martin Nlandu vám v pořadu pražského studia představí nejen samotný projekt, ale i život v této zemi a osudy dětí z jeho sirotčince. Poslouchejte ve čtvrtek 24. září od 22.00 (do 22.25). 

V cyklu Živě z Prahy v pátek 25. září, bude hostem Lucie Žáčková - členka činohry Národního divadla v Praze. Původně působila v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, v roce 2004 získala Cenu Thálie v kategorii mladý umělec do třiatřiceti let a v témže roce i Cenu Alfréda Radoka jako Talent roku. Je věřící a její povolání i víra bude námětem rozhovoru od 9.30 (do 10.30).

Hostem Oktávy bude Stanislav Gallin z Orbis tria, společenství tří mladých lidí. Bylo založeno v roce 2008 a od té doby získalo řadu cen doma i v zahraničí. O jeho pohledu na komorní hudbu a činnosti souboru zjistíte více v pátek 25. září. Poslouchejte od 16.55 (do 177.25).

Tomáš Týn byl brněnským dominikánem, který žil v době komunismu v emigraci. Podle svědectví mnohých nabídl svůj život za svobodu církve v Československu. Koncem roku 1989 u otce Tomáše propukla zhoubná nemoc, které podlehl 1. ledna 1990 na klinice v Heidelbergu. O jeho životě bude hovořit jeho sestra Helena Wünschmann v cyklu Dotýkání světla v pátek 25. září ve 22.00 (do 22.25). 

Ježíšova politika a související témata: to je ve stručnosti obsah pořadu z produkce TWR Na sobotní frekvenci Proglasu, který nabízíme v sobotu 26. září od 8.00 (do 9.00).

Padesát let své existence oslavila v roce 2012 Organizace Amnesty International vydáním kolekce 4 CD s písněmi Boba Dylana v podání více než sedmdesáti různých interpretů. Projekt s názvem Chimes Of Freedom - Zvony svobody, si podrobně představíme v pořadu Slyšte, lidé! v sobotu 26. září v 19.15 (do 20.15).

Pořad z cyklu Mezi slovy nabízí setkání s mladou Češkou Ilonou Kirchnerovou, která se před dvěma roky vydala k českým krajanům do Srbska učit jejich děti češtinu. Rozsah její práce v několika obcích srbského Banátu je ale o hodně širší. O tom, jaký vztah mají tamní krajané k České republice či jak si udržují a předávají české tradice a jazyk, uslyšíte v sobotu 26. září ve 22.10 (do 23.10).

Českobudějovická diecéze má nového kněze a místní Biskupské gymnázium nového spirituála. Stal se jím čtyřiatřicetiletý Pavel Němec. Pochází z Vysočiny, ale studium ho přivedlo do jižních Čech. O své cestě otec Pavel vypráví v rozhovoru s redaktorkou Kateřinou Brichcínovou. Nalaďte si relaci Křesťan a svět v neděli 27. září v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 22. září v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu; ve čtvrtek 24. září v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 25. září v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 27. září v 9.00 mši svatou z duchovního centra v Brně-Lesné.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.