Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 5. do 11. 10. 2015.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V letošním roce si dvacet let své existence připomíná Salesiánské středisko mládeže v Brně-Líšni. Reportáž o pestré škále aktivit tamních salesiánů a jejich dobrovolníků odvysíláme v pondělí 5. října ve 22.00 (do 22.25). Uslyšíte nejen o historii střediska, ale také o tom, co připravuje pro děti, mládež, maminky s dětmi i širokou veřejnost.

Pošli to dál – to je téma Noční linky v pondělí 5. října. Anna Macková zve od 22.30 (do 23.30) k povídání o tom, zda umíme předávat.

V Kafemlýnku v úterý 6. října budeme hledat odpověď na otázku: Jak předávat křesťanské hodnoty mladým? V rámci pořadu vás pozveme také na večerní setkání za zpěvů Taizé do Třebíče, představíme aktivitu Milion dětí se společně modlí a dáme recept na polévku z dýně. Kafemlýnek najdete ve vysílání Proglasu živě od 9.30 (do 10.30). 

Hrad Krakovec - nebo spíš první zámek u nás - byl místem, odkud se Jan Hus vydal na cestu do Kostnice. Ale také místem, na kterém se natáčel film Ať žijí duchové. Tuto zříceninu prozkoumáme v Barvínku s kastelánem Jiřím Sobkem. Poslouchejte v úterý 6. října od 16.00 (do 16.55).

Vřesová studánka se nachází pod Červenou horou. Duchovní tradice na tomto nejvyšším poutním místě Moravy a Slezska sahá až do 17. století. Dnes ale Vřesovka připomíná poutní místo pouze vzdáleně. O její obnovu se opakovaně snažili mimo jiné akademický sochař Otmar Oliva, akademický malíř Jan Jemelka a architekt Miroslav Vochta. A zdá se, že se jim to ve spolupráci s dalšími konečně podaří. Reportáž z cyklu pořadů olomouckého studia U: zachytíte v úterý 6. října ve 22.00 (do 22.25).

Ve Folklorním okénku se ve středu 7. října ohlédneme za přehlídkou dětských lidových muzik Hudební střípky Jaroslava Juráška, jejíž 4. ročník se konal v září v Brně. Od 16.55 (do 17.55) nabídneme k poslechu krátké medailonky zúčastněných muzik i ukázku z jejich vystoupení.

Pavel Wlosok je český pianista, skladatel, mistr zvuku a vysokoškolský učitel hudby, který žije ve Spojených státech. V pořadu Jak se vám líbí ve středu 7. října v 19.15 (do 20.00) si představíme jeho aktuální album Alternate Reality, které natočil se svým triem a se saxofonistou Donnym McCaslinem.

Božejáci jsou jihočeskou hasičskou dechovkou, která byla založena již v roce 1904. Název kapely je odvozen z vesnice Božejov, která leží mezi Pelhřimovem a Kamenicí nad Lipou. Božejáci hrají pro potěšení všech na plesech, zábavách, koncertech a festivalech, a to nejen na Vysočině, ale i po celých Čechách a na Moravě. Nezapomínají na spolupráci s Hasičským a záchranným sborem ČR a aktivně se podílí na přípravě celostátního setkání hasičských dechovek, které se každoročně koná v měsíci srpnu v Pelhřimově. V pořadu Hrajte, kapely! ve čtvrtek 8. října představíme jejich nové CD Košilenka bílá. Poslouchejte v 16.55 (do 17.55).

Poradna Magdala realizuje projekt Tváře lásky zaměřený na prevenci obchodování s lidmi a násilí na ženách a na mužích. Je určen pro děti a mladistvé od dvanácti do šestadvaceti let vyrůstající v ústavní péči. Program i poradnu nám představí její vedoucí Šárka Martinovská a zástupce ředitele Arcidiecézní charity Praha Pavel Šimek. Pořad pražského studia uvedeme ve čtvrtek 8. října ve 22.00 (do 22.25).

O křesťanské církvi dnes a o její budoucnosti uvažuje v pořadu Rýmování o životě Miroslav Kubíček. Pořad z produkce TWR zachytíte v pátek 9. října v 9.15 (do 9.30).

V pátek 9. října nabídne pořad Živě z Prahy rozhovor s Irenou Chřibkovou, dlouholetou ředitelkou Svatojakubského kůru v Praze. Od 9.30 (do 10.30) budeme hovořit o tradici koncertů u sv. Jakuba a o Mezinárodní přehlídce varhaníků, která se tu každoročně koná.

Pro obdivovatele klasické hudby nabízíme týdeník Oktáva každý pátek od 16.55 (do 17.25) nebo následující středu od 0.05. Netradičně, na Český hudební tábor mládeže, se podíváme 9. října. Tábor v Horním Jelení na Pardubicku je určen pro děti a mládež a letos probíhá již po devatenácté. Účastníci si zde mohou nejen zdokonalit svůj um v oboru klasické hudby, navázat nová přátelství, ale také se zlepšit v cizích jazycích. Letošní sezóny se zúčastnilo celkem 174 žáků a studentů z Litvy, Maďarska, Srbska, Slovenska, Ruska, Velké Británie, Panamy, USA, Vietnamu a České republiky. A při tom všem byl s mikrofonem i redaktor Martin Weisbauer, který o akci rozmlouval s ředitelem setkání Josefem Kušičkou.

V druhém díle v cyklu Dotýkání světla opět poznáváme duchovní program a aktivity, které řeholní sestry z Karmelu Edith Steinové nabízejí zejména studentům k prohloubení života modlitby. Hovoří karmelitka a teoložka Denisa Červenková. Naladíte v pátek 9. října ve 22.00 (do 22.25).

V dokumentu z cyklu Mezi slovy otevřeme téma svátosti manželství. Se třemi manželskými páry budeme rozmlouvat o jejich vztahu, jeho začátcích a vývoji, o důležitosti tolerance a úcty k partnerovi, o předmanželských přípravách. Oslovili jsme i manželský pár a kněze, kteří snoubence na společný život připravují. Poslouchejte v sobotu 10. října ve 22.10 (do 23.10).

Duchovní cesty českého ekumenismu – to je název publikace Roberta Svatoně, kterou přiblíží Knihovnička Proglasu v neděli 11. října ve 13.20 (do 13.30).

O svém osobním životě a cestě ke kněžství bude P. Tomas van Zavrel vyprávět v rámci relace Křesťan a svět v neděli 11. října od 17.00 (do 17.30). Jestliže vás zajímá, jak se nesmírně temperamentní a profesně velmi úspěšný mladý muž stane farářem, pak si nezapomeňte naladit rozhovor s titulem Bungee jumping s Bohem.

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 6. října v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu; ve čtvrtek 8. října v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 9. října v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích; v neděli 11. října v 9.00 mši svatou z kostela Panny Marie Pomocnice v Olomouci.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.