Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Misijní den v Chocni přilákal nové misionáře


Datum:

V choceňské farnosti se uskutečnil Misijní den. Vznikla při něm tři nová dětská Misijní klubka.

Galerie: Misijní den v Chocni přilákal nové misionáře

Za krásného počasí se v sobotu 3. října 2015 ve farnosti Choceň ve spolupráci s Papežskými misijními díly ČR (PMD) konal již pátý Misijní den. Byl určený nejen dětem z Misijních klubek, ale i dětem ostatním a dospělým, kteří se zajímají o misie, chtějí více poznat práci a činnost papežských misií a nějakým způsobem se zapojit do jejich aktivit nebo jen tak prožít krásný den plný radosti, překvapení, nových přátelství a modlitby. Připraven byl bohatý program v prostoru kostela sv. Františka Serafínského a v budově fary, farního dvora a zahrady.

Hned po úvodní písni na poděkování a po přivítání, kdy jsme se vzájemně pozdravili ze všech koutů nejen naší diecéze, ale i z Moravy, Slovenska a díky místnímu duchovnímu správci P. Bogdanu Ganczarkemu i z Polska, nám národní ředitel PMD Leoš Halbrštát s kameramanem Martinem Rýznarem ukázali prostřednictvím fotografií a filmu život na Filipínách. Tuto zemi PMD podporují a oni ji s týmem PMD navštívili letos na jaře. Poutavé vyprávění děti nadchlo a vyprovokovalo k všelijakým otázkám. Program byl prokládán pohybovými písničkami, které doprovázela, stejně jako odpolední bohoslužbu, schola děvčat z Letohradu. Ještě před tím nás všechny P. Ganczarski naučil písničku Na jezeře velká bouře, která se stala hitem dne. Choceňské Misijní klubko nacvičilo vtipnou scénku O Sněhurce, proměna malých misionářů v trpaslíky byla dokonalá a určitě potěšila všechny věkové kategorie. Děti ukázaly, že se společně umí bavit, dokážou vedle svých povinností najít pro druhé čas a vymyslet i zábavu. Dopolední program v kostele končil společnou modlitbou za papeže Františka, za misionáře a všechny potřebné, a vzácnou návštěvou, kdy misionáři, zástupci všech kontinentů, přinesli poselství od papeže Františka. Byla to věta z jeho Poselství ke Světovému dni misií Chudé nikdy nenechávejme samotné.

Misijní putování světem

V pravé poledne bylo na faře připraveno moc dobré občerstvení, aby se děti mohly v klidu nachystat na další program. Ke zhlédnutí zde byly misijní výstavy PMD a ve větší místnosti pak byly připravené výtvarné činnosti. Zde si děti vyráběly hudební nástroj, africký šperk nebo hračku a bylo vidět, že je to hodně baví. Na farní zahradě putovali misionáři přes Evropu, Asii, Austrálii, Ameriku a Afriku a zdolávali překážky, učili se různým dovednostem, vyzkoušeli si věci, ke kterým by se doma nedostali nebo si zahráli na pravé africké bubny. Na zahradě se tvořily i hloučky mládeže, která využila času ke sdílení, stejně tak dospělí, kteří s dětmi přijeli, aby si při kávě nebo čaji mohli říct, co mají na srdci. Všechny je pak dala dohromady na jedno místo, do prostoru amfiteátru vedle fary, kapela Smile Back z Letohradu na své koncertní vystoupení pro misie. Svým nadšením strhli ke zpěvu a tanci nejednoho z přítomných.

Závěr Misijního dne patřil mši svaté, při které proběhl slavnostní obřad přijetí dětí do Papežského misijního díla dětí (PMDD). Vznikla zde tři nová Misijní klubka a přes třicet dětí složilo svůj misijní slib. Nová Misijní klubka budou působit ve farnosti Dohalice, Jablonné nad Orlicí a Vysoké Mýto. Do stávajících Misijních klubek přibyli noví misionáři ve farnosti Choceň, Slatina nad Zdobnicí a Letohrad. Máme velkou radost, že se naše misijní rodina rozrůstá. Papež František říká: Misionář se nebojí žít evangelium. To také přejeme novým členům PMDD a vyprošujeme jim k tomu hodně sil. (Bronislava Halbrštátová)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.