Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Brně začal Národní eucharistický kongres


Datum:

První Národní eucharistický kongres v novodobých dějinách české a moravské církve začal. Potrvá do soboty 17. října.

V Brně začal Národní eucharistický kongres

Hlavním momentem Národního eucharistického kongresu (NEK) je společné setkání při mši svaté v centru Brna a následný eucharistický průvod, což je hlavní náplní soboty 17. října. "Slovo kongres možná vyvolává představu odborného setkání, ale v tomto případě tomu tak není – Národní eucharistický kongres je totiž záležitostí celé naší církve. Eucharistické kongresy se v církvi konají na různých úrovních – diecézní, národní či celosvětové – od druhé poloviny 19. století. Tento kongres je první NEK od vzniku samostatné České republiky. Slavením Eucharistie právě v sobotu 17. října směřujeme k obnově smlouvy člověka s Bohem," říká vedoucí přípravné skupiny P. Pavel Dokládal.

Přestože je NEK především o oslavě Eucharistie, byla již dnes v Brně na Petrově v katedrále sv. Petra a Pavla zahájena dopoledne mší svatou konference o Eucharistii, která bude pokračovat ještě zítra, tedy v pátek 16. října, v aule Biskupského gymnázia. Každá diecéze vyslala na konferenci své zástupce z řad kněží i laiků. Pozváni jsou i teologové, zástupci řeholních institucí a křesťanských organizací. Hlavní přednášky konference přenáší TV NOE.

NEK 2015, jehož místem konání je moravská metropole Brno, pokračuje v pátek 16. října koncertem Podané ruce. Zazní na Náměstí Svobody od 17.30 hodin. Sobotní bohoslužba, kterou bude celebrovat papežský legát kardinál Paul Cordes, začne v 10.30 hodin. Více informací na www.nek2015.cz. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.