Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

NEK 2015: O úctu k Eucharistii musíme pečovat, říká biskup Jan Vokál


Datum:

Královéhradecký biskup Jan Vokál je delegátem České biskupské konference pro eucharistické kongresy. Příští rok se chystá i na ten mezinárodní na Filipíny.

NEK 2015: O úctu k Eucharistii musíme pečovat, říká biskup Jan Vokál

Národní eucharistický kongres není jen o jednom setkání v Brně, ale řada farností jej prožívala celý rok. V čem vidíte největší přínos této události?
Největší přínos národního eucharistického kongresu jednoznačně vidím v prohloubení naší znalosti, úcty a lásky k Eucharistii, která je ústředním bodem života křesťana. Eucharistický kongres má mnoho vnějších projevů – jeho vrcholem je Mše svatá pod širým nebem a velký průvod městem. To, co je na této události nejdůležitější, je však právě snaha podívat se, jak je to s naší láskou k Nejsvětější svátosti. Snaha ji posílit, prohloubit, zlepšit. A právě v tom je nepostradatelná příprava ve farních společenstvích. Pokud by se eucharistický kongres omezil jen na průvod jakožto veřejnou deklaraci, je otázkou, zda by bylo co deklarovat. Tím, na co chceme poukázat, je naše osobní úcta k Eucharistii, kterou musíme vytrvale pěstovat a všemožně o ni pečovat.

Která z farních aktivit vás nejvíce zaujala?
Velmi se mi líbí všechny aktivity, jejichž ústředním bodem je adorace Nejsvětější svátosti ve společenství – rodinou počínaje, farností konče. Ale i každá osobní a soukromá adorace je přínosem. Tento prožitek vrcholné lásky Boží a lásky mezilidské je tím, co našim farnostem velmi často chybí a je to škoda. Každopádně, kdo se Pánu vůbec neklaní, připravuje se o jeden z nejdůležitějších rozměrů svého lidství.


Co očekáváte od závěrečných oslav kongresu v Brně?
V Brně se projeví to, o co usilujeme po celý rok – chceme ukázat Bohu, světu, národu i sami sobě, jak důležitá je v našem životě Eucharistie, v níž je naše víra zakotvena. Chceme za ni Pánu poděkovat, utvrdit se v lásce k ní a tuto lásku veřejně a hrdě projevit.


Vy osobně byste měl příští rok navštívit také mezinárodní eucharistický 
kongres na Filipínách. Co od něj očekáváte?

Tak jako jsou aktivity ve farnostech vlastně přípravou na národní eucharistický kongres, je národní eucharistický kongres jakýmsi předstupněm kongresu mezinárodního. Je to aktivita, kterou velmi podporují všichni papežové posledních staletí. Očekávám, že se při ní k úctě a lásce k Nejsvětější svátosti oltářní přihlásí celý svět, což je nesmírně velký prožitek víry. Zároveň věřím, že kongres bude velkou duchovní vzpruhou občanům Filipín, této nejkatoličtější zemi Asie. (+Jan Vokál)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.