Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Malých Svatoňovicích začal jubilejní rok oslav


Datum:

Malé Svatoňovice si připomněly tři sta let od vzniku poutní tradice. Mší svatou, kterou sloužil světící biskup Josef Kajnek, začal jubilejní rok oslav.

V Malých Svatoňovicích začal jubilejní rok oslav

Slunné, byť poněkud větrné počasí přilákalo do Malých Svatoňovic v předdušičkovém čase hojný počet věřících, kteří zaplnili poutní kostel Sedmi radostí Panny Marie do posledního místečka "Následujme příklad všech svatých a světic," zdůraznil v homilii světící biskup Josef Kajnek s odkazem na biblické texty Slavnosti Všech svatých, která připadala právě na první listopadovou neděli. Silný zážitek si poutníci odnesli ale zejména ze závěrečné části biskupovy promluvy – ze svědectví o uzdravení Jaroslava France ze smrtelné nemoci v roce 1951. "Bezmocní lékaři mohli jen konstatovat blížící se smrt. Náhlé a rychlé zlepšení zdravotního stavu po užití vody ze svatoňovické studánky uzdravený připsal přímluvě Panny Marie. Stále se těší dobrému zdraví a jen pro svůj vysoký věk se nemohl účastnit zahájení svatoňovického jubilea," popisuje příběh z kázání biskupa Josefa duchovní správce Malých Svatoňovic P. Ladislav Hojný. Příběhem Jaroslava France jasně vynikla paralela s příběhem o uzdravení Davida Dröschla v roce 1715 vodou ze svatoňovické studánky, který stál na počátku poutí do Malých Svatoňovic. Slavnostní bohoslužbu zakončilo osobní uctění milostné sošky Panny Marie s tichou osobní prosbou nebo poděkováním.

Program oslav chystá celá farnost

"Být duchovním správcem poutního kostela je pro každého kněze velkou ctí, ale vyžaduje i velkou dávku zodpovědnosti. Pastorační péče o poutníky totiž vyžaduje trpělivou pozornost a vnímavost," řekl P. Ladislav Hojný s tím, že nejvíce poutníků navštěvuje Malé Svatoňovice o mariánských svátcích, o prvních sobotách v měsíci a o májových v květnu. "Postupně se vytváří tradice skupinových poutí. Pestré spektrum návštěvníků zachycuje nedávno obnovená poutní kronika. K nejzajímavějším patří například zápis poutníků z Austrálie," pokračoval Hojný.

Do péče o poutníky je možné zahrnout i celý jubilejní rok. "Na přípravě programu se angažují prakticky všichni farníci společně se správou obce. Podrobný program oslav zájemci najdou na webových stránkách www.msvatonovicekostel.cz," dodává Hojný.

Možnost získat odpustky

Při příležitosti prožívání jubilejního roku udělil královéhradecký biskup Jan Vokál pro období od 1. listopadu 2015 do 28. září 2016 milost částečných odpustků pro farní a poutní kostel Sedmi radostí Panny Marie v Malých Svatoňovicích za dodržení těchto podmínek: návštěva kostela s modlitbou Otče náš a Věřím v Boha, přijetí svátosti smíření, přijetí svatého přijímání, modlitba na úmysl Svatého otce. Jelikož je zmíněný kostel diecézní poutní svatyní, lze v něm získat i plnomocné odpustky při návštěvě tohoto místa, když se věřící zbožně pomodlí Otče náš a Věřím v Boha o titulární slavnosti (hlavní pouť 15. srpna 2016 nebo následující neděli); jedenkrát za rok o dni, který si zvolí sám věřící; pokaždé, když se účastní společné pouti, která se na tomto místě koná. K získání plnomocného odpustku je přitom nutno splnit tři obvyklé podmínky: přijetí svátosti smíření, přijetí svátosti přijímání a modlitba na úmysl Svatého otce. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.