Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Resturátoři opravují malby v kostele v Zahrádce


Datum:

Restaurátoři opravují malby v kostele sv. Víta v Zahrádce. Díky penězům z veřejné sbírky.

Resturátoři opravují malby v kostele v Zahrádce

V letošním roce se restaurátoři - studenti Fakulty restaurování v Litomyšli - věnují fragmentům biblických výjevů na vítězném oblouku a na severní straně kostela. Navazují tak na práce z loňského roku, kdy dokončili restaurování maleb v presbytáři.

Zásluhu na opravě chrámu, který je jednou z mála upomínek na městečko Zahrádka na Ledečsku, jež vzalo za své při stavbě vodní nádrže Švihov, má spolek Přátelé Zahrádky. V letošním roce na opravné práce spolek uvolnil z veřejné sbírky 117.000,- Kč. Veřejná sbírka, v pořadí druhá, se uskutečnila v lednu a sešlo se v ní 230.0000,- Kč. Převážnou část peněz do ní darovala obec. V první sbírce se v průběhu tří let podařilo nashromáždit tři čtvrtě milionu korun.

Díky aktivitě spolku a jeho spolupráci s Národním památkovým ústavem pokračuje oprava kostela již čtvrtým rokem. Dosud se kostel podařilo odvlhčit a díky dotacím z ministerstva kultury a od památkářů byla obnovena vnější fasáda.

Cílem Přátel Zahrádky je vybudování památníku zátopové oblasti. Měl by se nacházet přímo v kostele, který by měl současně sloužit jako multifunkční prostor pro mše svaté i pro kulturní akce. (peš)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.