Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan vydal pastýřský list ke Svatému roku milosrdenství


Datum:

Pastýřský list biskupa Jana Vokála zazněl dnes v kostelech královéhradecké diecéze. Přinášíme ho v plném znění.

Biskup Jan vydal pastýřský list ke Svatému roku milosrdenství

 

Pastýřský list biskupa Jana Vokála

k zahájení Svatého roku Milosrdenství

2015/2016

Milovaní bratři a sestry v Kristu,

v jednotě a oddanosti našemu milovanému papeži Františkovi Vám tímto listem předávám a svěřuji do rukou jeho výzvu ke slavení Svatého roku Milosrdenství, který právě začíná. Svatý otec se chopil klíčů, jež Kristus svěřil Petrovi, aby otevřel svatou bránu, a zároveň s ní na jeden rok odemkl všechny prameny Božího Milosrdenství pro celý svět. Ty budou v tomto období zvlášť mocně a vydatně působit. Naším úkolem je otevřít tomuto Milosrdenství brány svých srdcí, s pokorou a láskou přijímat odpuštění a obrácení, které nám Pán skrze svou Církev nabízí, a všemožně z těchto pramenů čerpat. Zvlášť je třeba zdůraznit svátost smíření, kterou Bůh Církvi svěřil jako velký a jedinečný prostředek svého Milosrdenství.

Svatý otec zahájil toto mimořádné jubileum v naději, že se každý člověk nechá prostoupit milosrdnou Boží láskou, aby dosáhl odpuštění, usmíření a všech dalších darů, které nám Pán nabízí. Jsme povoláni, abychom z nich čerpali jednotlivě, ale i jako společenství – jako rodina, farnost, diecéze, Církev, křesťané, celé lidstvo.

Poprvé v historii Církve se otevírají svaté brány ve všech katedrálních chrámech světa. Chrámy jsou znamením trvalé Boží přítomnosti mezi námi, brána pak symbolizuje průchod, kterým člověk, pozemský poutník, předstupuje před milosrdného Boha, osobně se s ním setkává, opět nalézá a obnovuje smysl svého života. Tou branou je Kristus.

Logo Svatého roku Milosrdenství odkazuje k podobenství o spravedlivém Samaritánovi, který se postaral o zuboženého člověka. Podobně – a daleko více – se o každého z nás stará Bůh, který nás nosí na svých ramenou, aby v nás vzbudil lítost nad hříchy, lásku a touhu jeho Milosrdenství napodobovat ve světě. I my máme být skrze své spojení s Kristem milosrdnými samaritány, kteří nepřetržitě čerpají z Božího Milosrdenství a jím posíleni vnášejí Boží lásku do světa konkrétními skutky. I my máme být svědky Božího Milosrdenství.

Na začátku Svatého roku Milosrdenství nechť si každý věřící přizná: Jsem to já, kdo nejvíce potřebuje pokání a odpuštění, aby mohl následovat Krista ve světě. Vždyť Milosrdenství je základem a nezbytnou podmínkou spásy. Nemohu svět napravit, nic dobrého v něm vykonat, pokud se nejprve pokorně neskloním před Pánem a nepožádám ho o slitování, pokud od základu neobrátím svůj život. Nemohu být pro druhé prostředníkem Boží Lásky, pokud se z tohoto zdroje sám ve vší pokoře nenapiji. Jsem to já, kdo se dříve než ten, koho mám tendenci posuzovat, potřebuje odvrátit od hříchu a zla. Jsem to já, kdo jako první musí pocítit svoji naprostou závislost na Božím milosrdenství, kdo jako první musí vzdávat díky za Boží Lásku a radovat se z ní. Pak teprve mohu toutéž bránou chrámu vyjít ven, abych o Božím Milosrdenství svědčil ve světě kolem sebe.

Boží Milosrdenství je bohatým pramenem a mohutnou řekou nového života, která hojí každou lidskou ránu, zavlažuje rodinu, společenství i každého jednotlivce. Tento nezasloužený věčný dar nás zároveň zavazuje vůči druhým. Vůči našim bratrům a sestrám, a to i vůči těm, kteří se hlásí k jiné církvi, k jinému náboženství či v Boha nevěří. I jim jsme každodenními svědky milosrdné Boží lásky. Zdarma jsme dostali, zdarma tedy dávejme. Tak jako milosrdný Samaritán a člověk, který přijal jeho nezištnou pomoc, nerozlišujme v tomto velikém úkolu své bližní podle národnosti, původu, rasy či víry. Zvlášť v této rozbouřené době buďme vždy stejně laskaví k domácím i k přistěhovalcům, ke křesťanům i k těm, kteří oslovují Boha jiným jménem. Tak to přece činí i Bůh. Buďme všem svědky milosrdné a spravedlivé Boží lásky, z níž se rodí každý člověk bez rozdílu k obrazu Božímu. Milosrdenství Boží je spravedlivé jako sám Bůh. Milosrdenství je cesta Boha k člověku, ke spáse člověka.


V tomto Svatém roce, do něhož právě vstupujeme, tedy nejen přijímejme, velebme a oslavujme Boží Milosrdenství, ale i my sami buďme milosrdní tak, jako je milosrdný náš nebeský Otec.

Na přímluvu Panny Marie, Matky Božího Milosrdenství, nechť na Vás všechny sestoupí Duch Svatý a učiní si z Vás svůj oblíbený příbytek. Nechť Vás naplní radostí, láskou a touhou po věčné svaté bráně, té, kterou se otevírá nebeská sláva v Kristu Ježíši, našem Pánu.

K tomu Vám ze srdce žehnám od katedrály Svatého Ducha

 

+ Jan Vokál

biskup královéhradecký

Dáno na slavnost Neposkvrněného početí Panny Marie, 8. prosince 2015


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.