Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Svatoštěpánskou koledu ve Studenci udržují více jak šedesát let


Datum:

Na padesát koledníků vyrazilo o svatém Štěpánu na tradiční koledu. Šedesát let rozdávají vánoční radost a vybírají příspěvky na charitativní projekty.

Galerie: Svatoštěpánskou koledu ve Studenci udržují více jak šedesát let

K vánočním tradicím v podkrkonošské vesnici Studenec patří obyčej povětšinou již zapomenutý a málokde udržovaný. Na svátek svatého Štěpána zde totiž celou vesnicí zní koledy známé i méně známé, tradiční krkonošské i ty moderní. Dnes by si již málokdo ve Studenci dokázal představit Vánoce bez koledy, během které navštíví koledníci na stovku domovů.

Tradice byla ve vesnici v novodobé podobě založena v roce 1954, kdy se čtyři kamarádi rozhodli navštívit své příbuzné a zazpívat jim. Příští rok si to zopakovali a zanedlouho se rozšířil počet koledníků i domů.

"Dnes nás pravidelně chodí přes padesát a máme více než sto štací. Studenec obcházíme rozděleni do čtyř skupin – dvě ženské a dvě mužské," říká jedna z kolednic a dále vysvětluje, jak celý den probíhá. "Po ranní mši svaté se všichni sejdeme na faře, kde máme společnou snídani, zapíšeme se do kolednické kroniky a dostaneme kasičky, do kterých mohou lidé, které navštívíme, přispívat. Pak jdeme společně na hřbitov zazpívat a pomodlit se za bývalého regenschoriho a pak už se rozdělíme do skupin a vyrážíme koledovat."

Přestože se výrazně zvedl počet koledníků i domů, které navštíví, myšlenka zůstává stejná jako v době zakládání. V duchu přátelského setkání koledníci zazpívají v každém domě přibližně čtyři koledy, posedí a popovídají si s jeho obyvateli, kteří se na jejich pravidelnou návštěvu vždy těší a připraví jim malé občerstvení na další cestu. "Celodenní koledování končíme přibližně v sedm hodin večer, a ačkoliv je to občas náročné, vždycky se na koledu moc těším. Líbí se mi, že navštívíme lidi, které tak často nevidíme, můžeme jim zazpívat, udělat radost a třeba i nevěřícím lidem přiblížit smysl vánočních svátků."

Výtěžek koledy každoročně podporuje aktuálně potřebné projekty. Letos vybrané dary přispějí na výmalbu studeneckého kostela, otevírání domácího hospice ve Vrchlabí a vydávání křesťanských médií pro mladé. (ht)

Fotogalerie


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.