Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Začíná Tříkrálová sbírka. Letos po šestnácté


Datum:

Až do 10. ledna můžete v naší diecézi potkat koledníky Tříkrálové sbírky. Organizátoři připravili také doprovodné programy.

Začíná Tříkrálová sbírka. Letos po šestnácté

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita Česká republika již pošestnácté. V Hradci Králové koledníkům na cestu požehná biskup Jan Vokál ve středu 6. ledna v 8.00 hodin v katedrále Svatého Ducha. Na Hradecku budou koledníci opět soutěžit o nejkrásnější kostým. V Pardubicích bude sbírka slavnostně zahájena v neděli 3. ledna v 15.00 hodin na Pernštýnském náměstí a koledníkům požehná pomocný biskup Josef Kajnek. V doprovodném programu vystoupí dětský folklorní soubor Perníček, nebude chybět tradiční průvod tří králů na koních a vánoční divadlo v podání dětí z farnosti. 

Koledníky Charity poznáte podle toho, že vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné pokladničky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka.

Tříkráloví koledníci putují dům od domu, přinášejí lidem radostné poselství Vánoc a přitom prosí o dar na pomoc lidem v nouzi. Každá koruna pomáhá. Tříkrálová sbírka je také největší dobrovolnickou akcí v Česku. Naše Charity vyšlou do ulic přes deset tisíc koledníků. Charity a farnosti v našich regionech pro vás připravily také řadu doprovodných akcí – tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy nebo soutěže, hry a promítání pro koledníky.

Výtěžek sbírky bude tradičně věnován na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky poputuje na humanitární pomoc do zahraničí.

Příklady záměrů Tříkrálové sbírky 2016 v královéhradecké diecézi:

·         Oblastní charity v Hradci Králové a v Kutné Hoře – podpora služeb středisek rané péče, která pomáhají rodinám s handicapovanými dětmi

·         Farní charita Náchod – provozní činnost a vybavení domu na půli cesty pro mladé lidi bez domova v tísni

·         Oblastní charity v Červeném Kostelci a v Pardubicích – podpora služby mobilního hospice pro těžce nemocné

·         Farní charita Chrudim – provozní činnost a vybavení občanské poradny

·         Oblastní charita Ústí nad Orlicí – podpora charitní pečovatelské služby pro seniory a lidi se zdravotním postižením

·         Farní charita Studenec – pomůcky a zdravotní materiál pro klienty charitní ošetřovatelské služby

·         Charita Přelouč – rekonstrukce a vybavení nízkoprahového klubu pro děti a mládež

Naše Charity z části výtěžku sbírky podpoří také humanitární projekty v Indii – kvalifikační kurzy pro nevyučenou a nezaměstnanou mládež a dětské večerní vzdělávání v Bangalore, provoz školního autobusu a výstavbu školy v Mansapuru, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové.

Do sbírky lze přispět také dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87 777nebo odesláním finančního daru na konto: 66008822/0800 u České spořitelny.

Pomoci můžete i sledováním TŘÍKRÁLOVÉHO KONCERTU v neděli 10. ledna od 18.00 hodin na ČT1. Vystoupí: Javory, Pavel Šporcl, Kašpárek v Rohlíku, Beata Bocek a další.Moderují: Martina Kociánová a Jan Čenský (změna programu vyhrazena).

Dopis ředitele Diecézní charity Hradec Králové kněžím.

Bližší informace o doprovodných akcích a o dalších záměrech Tříkrálové sbírky naleznete na www.hk.caritas.cz.

Více o sbírce v celé ČR na www.trikralovasbirka.cz a www.facebook.com/trikralovasbirka. (Jana Karasová)


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.