Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Třem králům požehnal biskup Jan Vokál


Datum:

Tříkráloví koledníci vyrazili již pošestnácté popřát lidem vše dobré v novém roce a poprosit o dar na pomoc potřebným. V katedrále jim požehnal biskup Jan.

Galerie: Třem králům požehnal biskup Jan Vokál

Královéhradecký biskup Jan Vokál udělil požehnání koledníkům králům i těm, kteří je doprovázejí, na konci mše svaté o slavnosti Zjevení Páně v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové.

Po bohoslužbě vyšli koledníci Tříkrálové sbírky do ulic města s mapou své trasy, se zapečetěnou kasičkou, posvěcenou křídou, dary pro dárce a veselou slavnostní náladou. V samotné Hradci Králové se sešlo 85 skupinek, společně s okolnímí obcemi se letošní sbírky účastní 260 skupinek koledníků. Kromě koledování budou soutěžit o nejkrásnější kostým. Z darovaných peněz Oblastní charita Hradec Králové podpoří službu rané péče na pomoc rodinám pečujícím doma o handicapované děti, dále domácí hospicovou péči, Charitní pečovatelskou a ošetřovatelskou službu pro nemocné a seniory.

Fotogalerie

V Pardubicích koledníkům požehnal pomocný biskup Josef Kajnek již v neděli 3. ledna na Pernštýnském náměstí, kde vystoupil také soubor Perníček, nechyběla tradiční jízda králů na koních a dětské vánoční divadlo.

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku, která je také jednou z největších dobrovolnických akcí v Česku, každoročně pořádá Charita ČR. V našich regionech se bude koledovat nejvíce v době od 1. do 10. ledna a Charity vyšlou do ulic přes deset tisíc králů a královen. Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné pokladničky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem. Za tři krále se převlékají školáci a studenti, skauti, farníci, dobrovolníci a zaměstnanci Charit. Koledníci přejí vše dobré v novém roce i pacientům v nemocnicích, obyvatelům domovů důchodců, nebo dětem v mateřských školách.

Doprovodné akce na podporu Tříkrálové sbírky 2016

Charity a farnosti připravily také doprovodné akce - tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy nebo soutěže, hry a promítání pro koledníky. Tříkrálový průvod s koňmi tradičně zahájí sbírku v Poličce (9. 1.). Poprvé projde průvod králů městem Broumov (10. 1.) a podruhé Jičínem (9. 1.). Představení živého betlému připomene příběh Vánoc v Humpolci (9. 1.), Červ. Kostelci a Sázavě (10. 1.). Tříkrálové koncerty zazní 6. 1. v Jaroměři, 9. 1. v Čes. Třebové a Přibyslavi, 10. 1. v Humpolci, Pardubicích, Přelouči a Trutnově. Koncert králů na náměstí zakončí koledu v Dobrušce (10. 1.). V Jičíně připravili pásmo Betlémská hvězda (10. 1.) a v Městci Králové Tříkrálové zpívání (8. 1.). Tříkrálové dny doprovodí sbírku v Pardubicích (6. 1. koncert pěvec. sborů, 9. 1. houslový recitál). Na Náchodsku probíhá fotosoutěž.


Kde vybrané peníze pomohou 

Výtěžek sbírky bude věnován na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Hradecku a Kutnohorsku koledníci prosí o dar na podporu středisek rané péče, která pomáhajírodinám s handicapovanými dětmi. Na Náchodsku na podporu domu na půli cesty pro mladé lidi bez domova a na Chrudimsku na podporu občanské poradny. V Červeném Kostelci a na Pardubicku mohou lidé podpořit mobilní hospic pro těžce nemocné, na Ústecko-orlicku charitní pečovatelskou službu pro seniory a lidi se zdravotním postižením. Ve Studenci a okolí se přispívá na pomůcky a zdravotní materiál pro klienty charitní ošetřovatelské služby a na Přeloučsku na rekonstrukci a vybavení nízkoprahového klubu pro děti a mládež. Charity z části výtěžku podpoří také humanitární projekty v Indii: kvalifikační kurzy pro nevyučenou a nezaměstnanou mládež a dětské večerní vzdělávání v Bangalore, provoz školního autobusu a výstavbu školy v Mansapuru,které realizuje Diecézní charita Hradec Králové.

Díky štědrosti dárců, pomoci koledníků a dobrovolníků vynesla Tříkrálová sbírka 2015 v hradecké diecézi téměř 13,5 mil. Kč. Darované peníze pomáhají v desítkách charitních zařízení a služeb pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a potřebné u nás i v zahraničí. Více také na www.hk.caritas.cza na facebooku.


Do sbírky lze přispět také dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87 777 nebo odesláním finančního daru na konto: 66008822/0800 u ČS. Pomoci je možné i sledováním Tříkrálového koncertu v neděli 10. 1. v 18.00 na ČT 1. Vystoupí: Javory, Pavel Šporcl, Kašpárek v Rohlíku, Beata Bocek a další. Moderují: Martina Kociánová a Jan Čenský. Partneři: Nadace ČS, T-Mobile, Městské divadlo Brno, Rosound a ČT. Více o sbírce v celé ČR na www.trikralovasbirka.cz a facebooku.


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.