Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tříkrálový víkend nabídne průvody s koňmi, koncerty a divadlo


Datum:

V sobotu a v neděli vyvrcholí dobročinná Tříkrálová sbírka a do ulic vyrazí nejvíce koledníků. Tříkrálový víkend nabídne i řadu doprovodných akcí.

Tříkrálový víkend nabídne průvody s koňmi, koncerty a divadlo

Letos poprvé projde tříkrálový průvod městem Broumov v neděli 10. 1. a podruhé Jičínem (9. 1.), kde připravují také pásmo Betlémská hvězda (10. 1.). Královská jízda s koňmi tradičně zahájí sbírku v Poličce v sobotu 9. ledna. Tři krále na koních mohou lidé potkat také ve Vysoké nad Labem (9. 1.). Představení živého betlému připomene příběh Vánoc v Humpolci (9. 1.), Červeném Kostelci a Sázavě (10. 1.). Tříkrálové koncerty zazní 8. 1. v Městci Králové, 9. 1. v České Třebové a Přibyslavi, 10. 1. v Humpolci, Pardubicích, Přelouči a Trutnově. Koncert králů na náměstí zakončí koledu v Dobrušce (10. 1.). V Hradci Králové a okolí se soutěží o nejkrásnější kostým. Na Náchodsku probíhá fotosoutěž.

Hradeckým třem králům dal požehnání na cestu biskup Jan Vokál ve středu 6. ledna v katedrále Svatého Ducha. V Pardubicích koledníkům požehnal pomocný biskup Josef Kajnek již v neděli 3. ledna na Pernštýnském náměstí, kde vystoupil také soubor Perníček, nechyběla tradiční jízda králů na koních a dětské vánoční divadlo. 

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku, která je také jednou z největších dobrovolnických akcí v Česku, každoročně pořádá Charita České republiky. V královéhradecké diecézi letos koleduje přes deset tisíc koledníků. Tři králové obcházejí domácnosti, přejí lidem vše dobré v novém roce a současně prosí o dar na pomoc nemocným a potřebným. Finanční příspěvky vybírají koledníci Charity do úředně zapečetěné pokladničky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem. Za bájné mudrce z Východu se převlékají školáci a studenti, skauti, farníci, dobrovolníci a zaměstnanci Charit. Tři králové zpívají koledu a přinášejí novoroční přání i pacientům v nemocnicích, obyvatelům domovů důchodců anebo dětem v mateřských školách.

Výtěžek sbírky bude věnován na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky poputuje na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Hradecku a Kutnohorsku koledníci prosí o dar na podporu středisek rané péče, která pomáhají rodinám s handicapovanými dětmi. Na Náchodsku na podporu domu na půli cesty pro mladé lidi bez domova a na Chrudimsku na podporu občanské poradny. V Červeném Kostelci a na Pardubicku mohou lidé podpořit mobilní hospic pro těžce nemocné, na Ústeckoorlicku charitní pečovatelskou službu pro seniory a lidi se zdravotním postižením. Ve Studenci a okolí se přispívá na pomůcky a zdravotní materiál pro klienty charitní ošetřovatelské služby, na Přeloučsku na rekonstrukci a vybavení nízkoprahového klubu pro děti a mládež. Charity z části výtěžku podpoří také humanitární projekty v Indii: kvalifikační kurzy pro nevyučenou a nezaměstnanou mládež a dětské večerní vzdělávání v Bangalore, provoz školního autobusu a výstavbu školy v Mansapuru,které realizuje Diecézní charita Hradec Králové.

Díky štědrosti dárců, pomoci koledníků a dobrovolníků vynesla Tříkrálová sbírka 2015 v hradecké diecézi téměř 13,5 miliónů Kč. Darované peníze pomáhají v desítkách charitních zařízení a služeb pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a potřebné u nás i v zahraničí. Více také na www.hk.caritas.cz a na facebooku.

Do sbírky lze přispět také dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87 777 nebo odesláním finančního daru na konto: 66008822/0800 u ČS. Pomoci je možné i sledováním Tříkrálového koncertu v neděli 10. 1. v 18.00 na ČT 1. Vystoupí: Javory, Pavel Šporcl, Kašpárek v Rohlíku, Beata Bocek a další. Moderují: Martina Kociánová a Jan Čenský. 


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.